Poslanci ODS podrželi Tluchoře. Tlustý má odejít

Kateřina Eliášová, Martina Macková
9. 9. 2008 19:50
Rebelové v ODS se pokusili svrhnout šéfa poslanců

Praha - Poslanec Petr Tluchoř i nadále zůstává v čele klubu ODS, naopak Vlastimil Tlustý by měl ze sněmovny odejít. Tímto závěrem skončilo mimořádné zasedání poslanců ODS.

Poslanecký klub dal zapravdu grémiu strany a podpořil jeho usnesení, to mimo jiné říká, že by se Jan Morava a Vlastimil Tlustý měli vzdát mandátu.

Dále čtěte: Nečasův náměstek Jeník vezme mandát po Moravovi

Jan Morava už dnes oficiální rezignaci podal, Vlastimil Tlustý je v zahraničí. Už dříve ale uvedl, že nevidí ke složení funkce důvod.

"Vyříkali jsme si to. Pětadevadesát procent klubu si myslí, že kromě Moravy, který nezvládl situaci a udělal neodpustitelné chyby, se provinil i Vlastimil Tlustý," řekl poslanec Marek Benda.

Tluchoř v čele klubu zůstává

Juraj Raninec, který patří k Tlustého "rebelům" na jednání navrhl, aby klub odhlasoval, zda má v jeho čele dál zůstat Petr Tluchoř. Ten podle skupiny kolem Tlustého věděl o Moravově akci. Návrh ale neprošel, hlasovali pro něj pouze tři poslanci - kromě Rannce tak Jan Schwippel a Alena Páralová.

Poslanci Raninenc a Schwippel své setrvání v klubu podmiňovali právě Tluchořovým odchodem. Nelíbila se jim role šéfa poslanců ODS v tzv. aféře Vyděrač.

Dále čtěte: Aféra Vyděrač: Rebelové z ODS pohrozili pádem vlády

"Zatím neodejdu, zvážím to ale důkladně," řekl po jednání klubu Raninec. Stejně reagoval i Schwippel.

"Je to vydírání, říkat, že odejdou z klubu, pokud Tluchoř neodstoupí," řekl Aktuálně.cz poslanec Walter Bartoš.

"Ať odejdou, ale musí si uvědomit, že pak padne vláda a neuděláme reformy, které jsme plánovali, a budeme deset let v opozici. Teď přichází doba, kdy jsme měli dělat méně nepříjemné části reforem, které by nám mohly pomoci zlomit nepříznivé preference," dodal Bartoš.

Sám Tluchoř původně zvažoval, že požádá kolegy o důvěru, nakonec to ale neudělal.

"Zažádal jsem o vyslovení důvěry. Z toho hlasování o zařazení bodu o mém odvolání jsem tu důvěru jednoznačně cítil," řekl po jednání Tluchoř.

Dále čtěte: Aféra Vyděrač: Tlustému a Moravovi hrozí vyhazov z ODS

Morava prý s Tluchořem blafoval

Na klubu byl dnes poslanec Jan Morava, který podpořil ve funkci Petra Tluchoře. Podle informací Aktuálně.cz popřel, že by šéf poslanců věděl o jeho akci. "Řekl nám, že blafoval, když reportérům říkal, že mluví s Tluchořem. Prý chtěl hrát důležitého," řekl jeden z poslanců.

Kromě Moravy na klubu byl i jeho nástupce Miroslav Jeník. Ten ale podle informací Aktuálně.cz na klub obvykle dochází, přestože není zákonodárce, ale náměstek ministra Petra Nečase.

Poslanci se shodují, že předvolební vyděračská kauza ODS poškodí. "Nepochybně. Ale když se dnes Morava vzdal mandátu a vše se průhledně vysvětlí, snad to nebude tak fatální," řekl Aktuálně.cz poslanec Petr Bratský. Podle něj je nepochybné, že složit mandát by v této situaci měl i Tlustý.

"Není možné, aby odposlouchával kolegy ze strany a premiéra. To jsou estébácké metody, které nejsou hodné slušného člověka, natož poslance," míní Bratský.

 

Právě se děje

Další zprávy