Poslanecká docházka: Nejvíce chybí ministři a Schwarzenberg

Domácí Domácí
3. 7. 2014 12:27
Někteří poslanci byli zatím pouze na třetině hlasování. Nejčastěji jde o ministry, ze stran nejvíce chyběli poslanci ODS. Naopak nejpilnější jsou komunisté.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Hned sedm z deseti největších absentérů v Poslanecké sněmovně jsou ministři současné vlády včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vyplývá to z analýzy sdružení KohoVolit.eu.

Nejméně byl ve Sněmovně k vidění šéf ministerstva vnitra Milan Chovanec, účastnil se jen 32 procent hlasování. Je však potřeba zmínit, že část z uplynulých sedmi měsíců strávil v nemocnici. Těsně za ním, rovněž se zhruba třetinovou účastí, skončil na pomyslném žebříčku ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Třetí největší počet absencí měl pak šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Členové kabinetu se mnohdy soustředí spíše na řízení resortu a na práci poslance jim už nezbývá čas. Přitom třeba na Slovensku tento problém vyřešili zavedením tzv. klouzavého mandátu – když se poslanec stane ministrem, nastupuje za něj v parlamentu náhradník. A pokud z vlády odejde, opět se do poslanecké lavice vrací," vysvětluje analytik sdružení Kamil Gregor, jak by se dala častá nepřítomnost ministrů vyřešit.

Nejpilnější jsou komunisté

Na samém konci žebříčku podle účasti jednotlivých stran však vládní strany neskončily. V souhrnu totiž nejvíce při hlasování chyběli poslanci za ODS. "Vzhledem k tomu, že tato strana přešla z vlády do opozice, mohla si řada jejích poslanců říct, že chodit na hlasování už vlastně nemá smysl," říká Gregor.

Naopak nejpilnějšími poslanci jsou komunisté, kteří v průměru chyběli jen u deseti procent z více než tisícovky hlasování. Šéf sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček pak dokonce chyběl pouze u šesti hlasování.

U čtrnácti hlasování potom chyběl sociálnědemokratický poslanec Jiří Petrů, třetím nejvzornějším členem dolní komory byl další komunista, Jiří Valenta, který byl u 98 procent hlasování.

S průměrnou docházkou těsně pod hranicí 80 procent jsou přitom čeští poslanci daleko za svými kolegy ze sousedních států. Například na již zmíněném Slovensku se docházka pohybuje okolo 93 procent, okolo hranice devadesáti procent se pohybovali i v Německu a Polsku.

 

Právě se děje

Další zprávy