Růžičkova aféra inspirovala politiky, chtějí změnit zákon

Luboš Kreč
30. 6. 2015 18:00
Cílem zamýšleného zákona má být, aby bylo lépe oddělené financování profesionálních týmů od těch amatérských, mládežnických.
Vladimír Růžička
Vladimír Růžička | Foto: ČTK

Praha - Skupina poslanců z vládní koalice i opozice dává dohromady zákon, který reaguje na korupční aféru bývalého trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičky.

Chtějí dosáhnout toho, aby bylo lépe oddělené financování profesionálních týmů od těch amatérských, mládežnických. Upozornily na to Hospodářské noviny.

Za plány stojí Jiří Holeček z hnutí ANO, Adolf Beznoska z ODS a nezařazený Karel Pražák (dříve Úsvit). Všichni tři jsou bývalí hokejisté, změny, které vymýšlejí, by se ale promítly do fungování většiny sportovních týmů, nejen těch hokejových.

"Pokud chceme, aby stát dával více peněz ve sportu na děti a mládež, tam musíme nejprve zařídit, aby skutečně peníze končily u dětí a mládeže. Musíme nejprve současné financování udělat transparentním. V klubech dnes není úplně pořádek," vysvětluje Karel Pražák.

Vladimír Růžička, který v čele reprezentace skončil v červnu, čelí podezření, že si od rodičů bral úplatky za to, aby jejich děti mohly hrát za hokejovou Slavii v době, kdy ji trénoval. On to popírá, proti němu ale vystoupilo několik rodičů.

Dotace na mládež se používají jinde

Případ upozornil na širší problém, totiž na to, že rodiče často musí klubům finančně přispívat, pokud jejich potomci přecházejí z jednoho týmu do druhého.

Problémem také je to, že řada mužstev používá dotace z veřejných rozpočtů, které jsou určené pro mládež, na financování profesionálních, dospělých družstev.

Holeček a spol. se chystají o svých nápadech mluvit i s ministryní školství Kateřinou Valachovou z ČSSD.

"Je třeba pomoct sportu dětí a mládeže, tam by měl dát stát významné peníze. Až 50 procent z celého státního rozpočtu na sport. A to může jít na třetí hodinu tělesné výchovy, organizovaný sport v klubech, extra plavání, ale i spoustu dalších věcí," řekl syn slavného hokejového gólmana.

 

Právě se děje

Další zprávy