Piráti mají první kandidáty pro volby do europarlamentu

ČTK ČTK
9. 2. 2014 16:45
Kandidátku vede předseda Pirátů Ivan Bartoš.
Ivan Bartoš
Ivan Bartoš | Foto: ČTK

Praha - Česká pirátská strana si zvolila prvních pět zástupců do čela kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. Další vzejdou z průběžných primárních voleb nejpozději do konce února.

Strana o tom v neděli informovala v tiskové zprávě. V kampani Piráti spolupracují s dvacítkou pirátských stran z celé EU.

Kandidátku vede předseda Pirátů Ivan Bartoš, dvojkou je Marcel Kolaja, odborník na software a svobodnou kulturu. Na třetím místě je Markéta Gregorová z Brna, vedoucí zahraničního odboru Pirátů, která se mimo jiné podílela na tvorbě společného evropského pirátského programu.

Na dalších místech kandidují informatik Vojtěch Pikal a Tomáš Tožička z Hnutí Zelení, které úzce spolupracuje s Klíčovým hnutím Táni Fischerové.

Na prvním místě informační otevřenost

"Naším cílem je ve volbách získat přes 120 tisíc hlasů, a vyslat tak do Evropského parlamentu minimálně dva naše reprezentanty. Pirátské hnutí je již v Evropském parlamentu zastoupeno dvěma poslanci za Švédskou pirátskou stranu. Jejich aktivity daleko přesahují to, na co jsou naši občané zvyklí na základě zkušeností se 'standardními' europoslanci," uvedl Bartoš.

Piráti kromě společného evropského programu chtějí prosazovat například informační otevřenost vůči občanům České republiky, transparentnost evropské politiky, či návrhy na řešení dlouhodobě dluhových rozpočtů EU i členských států. Jejich postoj lze prý označit za eurokritický, vystupovat z EU ale nechtějí.

 

Právě se děje

Další zprávy