Pijavice i hry na chytrého. Tak řeší poslanci rozpočet

ČTK ČTK
9. 12. 2009 17:00
Zákonodárci se před televizními kamerami převážně uráželi

Praha - Poslanci jednají ve třetím čtení o podobě státního rozpočtu na rok 2010.

O dění ve sněmovně čtěte zde: Jednání o rozpočtu se vleče, sněmovnou létají urážky

Debata se ovšem mnohdy změnila v sérii výpadů levice proti pravici a naopak. Přečtěte si, co také zaznělo v dolní komoře parlamentu.

Foto: Ludvík Hradilek

Ministr financí Eduard Janota:

"Absurdita některých návrhů je tak vysoká, že například by mohly způsobit až zrušení, destabilizaci, některých kapitol (rozpočtu)."

Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát

Jiří Paroubek (ČSSD):

"Rozhodně nehrozí omezení výdajů Státního fondu dopravní infrastruktury. Strašme se opravdu jen pravdou."

"Růst po hospodářské krizi umožní vrátit Českou republiku na orbitální dráhu dohánění vyspělé Evropy."

"Když jsme projednávali takzvaný Janotův balíček v září, vyzvala většina členů Poslanecké sněmovny vládu, aby v zásadě pro tyto změny nalezla potřebné finanční zdroje. Nic se nestalo. Proto přicházíme s těmito návrhy."

Foto: Ludvík Hradilek

Eduard Janota:

"Že jsme nerespektovali konkrétní doporučení sněmovny po schválení balíčku. Dámy a pánové, já jsem toto nemohl akceptovat, protože my jsme chtěli stabilizaci veřejných financí, my jsme preferovali stabilizaci veřejných financi před podporou ekonomického růstu za každou cenu."

Foto: Ludvík Hradilek

Petr Nečas (ODS):

"Pan poslanec Paroubek tady opakovaně nemluvil pravdu, když řekl, že jejich návrhy nemají vliv na deficit veřejných financí. Já tedy to zopakuji ještě jednou a hodně pomalu, aby to konečně pochopil už i pan poslanec Paroubek."

"Prosím, přestaňte klamat českou veřejnost. Zvyšujete deficit veřejných financí, anebo tomu vůbec nerozumíte. Já si myslím, že kombinace obou je pravdivá."

Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát

Jiří Paroubek (ČSSD):

"Dělat tady chytrého jako představitel strany, která dovedla tenhle stát k rekordnímu schodku státního rozpočtu za tento rok ve výši někde mezi 200 a 220 miliardami korun, no já být na vašem místě, tak bych házel áčka do té doby, než mě z té Poslanecké sněmovny vyhodí."

Miroslav Opálka (KSČM)
Miroslav Opálka (KSČM) | Foto: KSČM

Miroslav Opálka (KSČM):

"Mantinely pro tento rozpočet jste si v prvním čtení schválili vy všichni. Klub KSČM se necítí vázán tímto prvním čtením, protože pro něj nehlasoval."

Petr Pleva
Petr Pleva | Foto: ODS

Petr Pleva (ODS):

"Jestliže se můžeme cítit vázáni jenom těmi zákony, pro které jsme hlasovali, pak si myslím, že se dostáváme opravdu někam na velké scestí. Co ti ostatní občané, kteří musejí dodržovat zákony a nemají možnost pro ně hlasovat."

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zdeněk Škromach (ČSSD):

"My se pouze snažíme, aby v rozpočtu byly respektovány naše politické priority, které vy jste si dosadili do rozpočtu už při jeho přípravě. A měli byste být natolik solidní, že tyto naše priority budete respektovat a že rozpočet projde maximální většinou. Aby to bylo vyrovnané."

Foto: Ondřej Besperát

David Šeich (ODS):

"Zejména sociální demokracie a komunisté navrhují věci, které cupují státní rozpočet, cupují dohodu politických stran o Janotově balíčku a dostávají nás do definitivní ruské rozpočtové rulety."

Foto: Ludvík Hradilek

David Rath (k poslanci Šeichovi):

"Vy jste totiž typická pijavice přisátá na veřejných penězích, kdy podnikáte s veřejnými penězi, podnikáte s penězi obcí, Evropské unie, s dotacemi. Tam se pohybujete v tomto pološeru veřejných dotací, využíváte svých kontaktů jako poslanec ke svému byznysu. To se nám to podniká, že, pane poslanče, když nám to erár platí."

Foto: Ondřej Besperát

David Šeich (ODS):

"Očekával bych omluvu pana poslance, hejtmana a podnikatele ve zdravotnictví a sběratele drahého umění pana poslance Ratha. A abych to zjednodušil, nepodnikám v žádné oblasti."

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek | Foto: Ondřej Besperát

Lubomír Zaorálek (ČSSD):

"To přece není pravda, že to ušetření jedné desetinky, a ještě to zpochybňuji, znamená nějaké ohrožení stability rozpočtu."

Foto: Ludvík Hradilek

Eduard Janota:

"Předpokládám, že pan Zaorálek je členem strany, která chce vstoupit někdy do měnové unie. Podle jeho rétoriky by toto nenastalo nikdy. A ty desetinky jsou důležité, podle toho se toto všechno posuzuje. Takže buďme alespoň spravedliví, buďme alespoň féroví."

Miroslav Kalousek, ministr financí za KDU-ČSL. Ilustrační snímek.
Miroslav Kalousek, ministr financí za KDU-ČSL. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Miroslav Kalousek (TOP 09):

"Zazněla také výtka, že to je jakýsi rafinovanější medvěd. Prosím, chci opět zdůraznit, že to není pravda. Přece dobře víme, že medvěd je návrh na profinancování konkrétní investiční akce v konkrétní obci s konkrétním názvem a velmi často už i s konkrétním, dopředu známým dodavatelem. Tento návrh nemá s medvědem vůbec nic společného."

 

Právě se děje

Další zprávy