Peníze z druhého pilíře si nechte, ale pozor na důchod

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 12. 2013 16:10
Koalice teprve rozhodne, co se "státními" penězi, až zruší Drábkův druhý pilíř
Budoucnost důchodů? Opět nová komise.
Budoucnost důchodů? Opět nová komise. | Foto: Thinkstock

Praha - Před vznikající novou vládní koalicí ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL stojí důležité rozhodnutí. Poté, co zruší druhý pilíř důchodové reformy, musí určit, co s penězi vyvedenými ze státního pilíře, které si lidé uložili na svých individuálních účtech.

"Ten mechanismus ještě budeme diskutovat, ale je to jednoduché: Zastavíme tok peněz ze státního pilíře. A ti, kteří do něj už spořili, si budou moci vybrat," říká ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

Mládek konkrétně uvádí, že možnosti jsou dvě: Buď si lidé tyto "státní" peníze nechají, ale pak se budou muset smířit s tím, že jim státní důchod bude za toto období zkrácen.

Nebo se dobrovolně rozhodnou (z pohledu ČSSD "správně") peníze vrátit ze svého individuálního účtu zpět do státního pilíře, a pak i za toto období se jim bude vypočítávát důchod v plné výši.

Rozhodnutí pouze odložili

V koaliční smlouvě pouze píše: "Sloučíme II. a III. Pilíř. Zastavíme vyvádění prostředků z průběžného důchodového pilíře."

"V tomto ANO ustoupilo," řekla Aktuálně.cz jeho místopředsedkyně Věra Jourová. Spokojilo se s tím, že vznikne komise expertů a politiků, kteří budou diskutovat o jiné podobě důchodové reformy. O komisi se ostatně zmiňuje i koaliční smlouva.

Další body z programu koalice
Autor fotografie: Jan Langer

Další body z programu koalice

Růst důchodů a minimální mzdy

Na rok zmrazené daně

Zrušené poplatky ve zdravotnictví (až na 90 Kč za záchranku)

Novou sníženou sazbu DPH na léky, knihy, dětské pleny a výživu

Posílení Fondu dopravní infrastruktury, nové mýtné jen tam, kde to bude účelné

Do dvou let definitivně rozhodne o těžebních limitech

Rozhodnout o dostavbě Temelína jen v případě, že to bude pro ČR ekonomicky výhodné

Celý text koaliční smlouvy ZDE
Nejdůležitější body pro vaše peněženky ZDE

Zdroj: Aktuálně.cz

Rozhodnutí co s penězi vyvedenými ze státního průběžného pilíře, tak koalice pouze odložila. Z vyjádření Jana Mládka ale vyplývá, že ČSSD se zatím kloní k dobrovolnému odevzdávání "státních" peněz.

Druhý pilíř zavedla Nečasova vláda a nakonec byl jen dobrovolný. Lidé se mohli rozhodnout, že sociální pojištění ve výši 28 procent ze mzdy nezaplatí celé do státního pilíře, ale 3 procentní body zaplatí soukromému fondu. Ze svého pak musí přidat další 2 procenta mzdy.

Druhý pilíř netáhl

Byla to právě ČSSD, která dlouhodobě proti druhému důchodovému pilíři protestovala a odmítala "vyvádění státních prostředků" do soukromých fondů. A už před volbami avizovala, že pokud vyhraje, druhý pilíř zruší.

Do druhého pilíře se ale nakonec přihlásilo jen něco přes 80 tisíc lidí.

Netáhne ale ani dobrovolné připojištění do tzv. třetího pilíře, který funguje už více let. Tam si lidé - ale jen ze svého - spoří dobrovolně. Počet lidí takto ochotných si spořit ale postupně klesá: K letošnímu listopadu poklesl počet pojištěných pod 5 milionů.

Vznikající koalice tedy opět vytvoří už zmíněnou komisi pro důchodovou reformu.

"Věřím, že se najde model, který uspokojí i ty, kteří berou odpovědnost do vlastních rukou, nechtějí se spoléhat jen na státní důchody a spoří si na stáří," komentuje to místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová. Zároveň připouští, že důchodová reforma přesahuje právě započaté volební období.

 

Právě se děje

Další zprávy