Pecina opouští sněmovnu, předseda Sobotka mu nesedí

Kateřina Eliášová
19. 3. 2011 11:48
Exministr vnitra míří do soukromého sektoru
Martin Pecina
Martin Pecina | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Exministr vnitra a poslanec Martin Pecina (ČSSD) opouští sněmovnu. Mandát složí už na dubnové schůzi.

Dal tak najevo svůj nesouhlas s volbou Bohuslava Sobotky předsedou sociální demokracie. Patřil totiž do tábora podporovatelů Sobotkova vyzyvatele, hejtmana Michala Haška, který nakonec získal post 1. místopředsedy.

"Není to zatrpklost. Má vize politiky je jiná než Bohuslava Sobotky a Jiřího Dienstbiera. Myslím si, že bych jim tam překážel. Abych dělal nějakou frakci a rozbíjel sociální demokracii, to bych považoval za nešťastné," uvedl.

Páteční dění na sjezdu ČSSD jsme podrobně sledovali v online reportáži. Sjezd sledujeme i dnes.

Dienstbier nebo Svoboda?

Kdo jej ve sněmovně - pravděpodobně už na dubnové schůzi - nahradí, zatím není jisté. Náhradníkem je pražský zastupitel Jiří Dienstbier, ale ten zároveň tento víkend bojuje o senátorské křeslo.

V případě, že by Dienstbier uspěl, dalším náhradníkem v pořadí je exposlanec Miroslav Svoboda.

"Už se na to vlastně připravuji několik měsíců. Martin Pecina slíbil už při své kandidatuře, že v případě, že nedostane šanci stát se ministrem vnitra, vzdá se mandátu," řekl Aktuálně.cz Svoboda.

"Určitě to hrálo roli," přiznal Pecina. "Patrně by se mnou nepočítal."

Sobotka se k tomu nevyjádřil. O Pecinově rozhodnutí se dověděl z médií. "Ačkoliv jsem předsedou poslaneckého klubu, tak mě o té věci neinformoval. Já to považuji za věc elementární slušnosti," uvedl nově zvolený předseda strany.

Pecina argumentuje tím, že je odpovědný voličům, nikoliv klubu.

Zpátky na Moravu

Pecina dál zůstává členem sociální demokracie. "Pokusím se zaměstnat v soukromém sektoru, vracím se zpátky na severní Moravu," uvedl Pecina. Konkrétní být nechtěl, jasno prý zatím ještě nemá.

Pecina se živil se jako programátor, poté se stal manažerem firmy Hutní projekt Frýdek-Místek. V letech 2003 až 2005 byl náměstkem ministra průmyslu a obchodu, zároveň členem dozorčí rady energetické společnosti ČEZ a předsedou komise pro privatizaci Vítkovice Steel.

Od 2. září 2005 vedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, v květnu 2009 se stal ministrem vnitra v úřednické vládě Jana Fischera.

 

Právě se děje

Další zprávy