Peake: Nechtěla jsem už hrát šarádu, proto jsem odešla

Martina Machová Martina Machová
8. 8. 2013 7:12
Rozhovor s Karolínou Peake o jejím zdržení se při hlasování o důvěře Rusnokově vládě.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Exministryně Karolína Peake si ve středu krátce před hlasováním o důveře vládě Jiřího Rusnoka vypla svůj notebook, sbalila věci a opustila jednací sál. S odůvodněním, že když nemá bývalá koalice 101 hlasů, padají veškeré dohody a nemá cenu pokračovat.

Pozdě v noci, poté co Rusnokův kabinet nezískal důvěru, svolila k rozhovoru. Byla na ní znát únava, mluvila o totální deziluzi, i o tom, že chápe, že jsou na ní spolustraníci naštvaní. Obhajovala svůj krok tím, že to nebyla ona, kdo potopil pracně udržovanou sto jedničku.

"Říkala jsem, že sice se mluví o straně LIDEM jako o jazýčku na vahách, ale že tím jazýčkem na vahách je každý jeden poslanec v té sto jedničce a že se obávám precedentu z ODS, který již jednou takto podtrhla svého premiéra Mirka Topolánka a teď to udělala Miroslavě Němcové," odkazuje k dvojici občanských demokratů, kteří náhle obrátili a prohlásili, že na hlasování o důbeře nepřijdou a tím sníží kvórum potřebné pro to, aby nová vláda prošla.

Jediný s kým se radila prý nebyl ani Miloš Zeman, ani nikdo ze SPOZ, ale manžel.

A.cz: Co vedlo k tomu, že jste se nakonec rozhodla odejít ze sněmovny před hlasováním?

Připadalo mi zbytečné hrát tu šarádu až do konce, když bylo jasné, že padla dohoda o sto jedničce, kterou podpoříme Miroslavu Němcovou, kterou pošleme Jiřího Rusnoka do demise, a která schválí všechny zákony, které jsme chtěli i my. Tedy zákon o financování politických stran, zákon o úřednících, zákon o registru smluv. Stojednička neexistuje a nemá smysl si dál hrát na nějaké partnerství ODS, TOP09 a strany LIDEM.

A.cz: Jako předsedkyně strany jste tam ale nechala své poslance.

Sešla jsem se s nimi na poslaneckém klubu a řekla jim, jak jsem se rozhodla postupovat. Rozhodně jsem nikdy neměla ve zvyku na kolegy naléhat a klečet na nich. Chápu, že se rozhodli držet své původní stanovisko, ale já už v neděli v Otázkách Václava Moravce řekla, že by mne mohlo zviklat v tom, aktivně vyslovit nedůvěru Rusnokově vládě, kdyby se rozdrolila sto jednička.

Pokud není schopná ODS držet dohody ani v rámci své vlastní strany, tak opravdu nemá cenu tu hrůzu bez konce protahovat a je lepší ten hrůzný konec, jak říká Karel Schwarzenberg.

A.cz: Snažili se vás přesvědčit, abyste to nedělala?

Kolegové ze strany se mne samozřejmě snažili přesvědčit. Chápu jak jejich argumenty tak i to, že jsou na mne naštvaní.

A.cz: Vy jste věděla dopředu, že ODS se drolí, nebo jste se to dozvěděla až z médií?

Z médií, asi hodinu před tím, než jsem sama vydala své prohlášení 

A.cz: A to jste se rozhodla ihned poté, co Florian s Úlehlou sto jedničku položili nebo jste se o tom ještě s někým radila?

Odpoledne začaly prosakovat zprávy, že ODS jednotná nebude a popravdě řečeno, bylo to cosi, o čem se mluvilo už řadu dní. I já jsem ve svých vystoupeních říkala, že sice se mluví o straně LIDEM jako o jazýčku na vahách, ale že tím jazýčkem na vahách je každý jeden poslanec v té sto jedničce a že se obávám precedentu z ODS, který již jednou takto podtrhla svého premiéra Mirka Topolánka a teď to udělala Miroslavě Němcové.

A.cz: Konzultovala jste svůj krok s němým?

Radila jsem se se svým mužem. Je to zásadní krok, který člověk neudělá úplně bez porady se svými nejbližšími. Ráda bych se také dostala domů a nemít sbalené kufry před dveřmi. Můj muž mne v tom podpořil a sám to považoval za jedinou rozumnou věc, kterou lze v této situaci udělat.

Dokonce mne přesvědčoval, abych aktivně hlasovala pro důvěru Rosnokově vládě, aby tu byla alespoň nějaká stabilita do předčasných voleb. Ale to by bylo příliš velké zpronevěření se kolegům ze strany LIDEM.

A.cz: Uplynulé týdny jste byla v častém kontaktu s Milošem Zemanem, konzultovala jste tento krok s ním nebo někám ze SPOZu?

Rozhodně jsem nemluvila s nikým ze SPOZu ani s Milošem Zemanem ani s nikým z blízkosti Miloše Zemana. Trochu se přeceňují mé kontakty s Milošem Zemanem, nebyla jsem u něj rozhodně víckrát, než kterýkoliv předseda strany v Poslanecké sněmovně. Například jsem nebyla pozvána na poslední kolečko jednání, neviděla jsme se s ním již delší domu, takže rozhodně k žádné konzultaci s Hradem nedošlo.

A.cz: Podpoříte rozpuštění sněmovny?

To považuji za jediný možný krok a hlavní důvod mého dnešního jednání a hlavní důsledek mé totální deziluze z dohod uzavíraných v bývalé koalici.

A.cz: Chtěla byste pokračovat v politice?

Přemýšlím o tom, ale to není něco, o čem rozhoduje člověk sám, o tom rozhodují voliči. Vzhledem k tomu, jak jsem se zachovala vůči svým kolegům ve straně LIDEM, tak pravděpodobně nabídku svou funkci k dispozici.

A.cz: Chtěla byste znovu kandidovat?

Nevím, jsem celkem demotivovaná a ta zkušenost posledních tří let mne hodně vyčerpala. Jsem ráda, že nikomu nic nedlužím a nemám z ničeho špatné svědomí. Jediný dluh, který mám je vůči mé rodině, hlavně vůči mým dětem, kterým jsem se v jejich deseti a dvanácti letech nevěnovala tak, jak bych se jim věnovat mohla a docela ráda bych jim to vynahradila.

A.cz: Ve sněmovních kuloárech se již objevily zprávy o tom, že jste zprostředkovaně požádala, abyste kandidovala za TOPku…

Už jsem mnohokrát zažila, že mne někdo zastupoval, nebo reprezentoval jako můj mluvčí a neměl k tomu žádný mandát. Nikoho jsem s takovým mandátem či žádostí neposlala.

A.cz: Pokud byste kandidovala, šlo by tedy o stranu LIDEM?

Podařilo se mi LIDEM ukotvit v evropském kontextu v rámci frakce Liberálně demokratických stran (ALDE), byla bych ráda, aby měla v České republice budoucnost. Není to ale vůbec jednoduché. Poslanci, kteří tvoří stranu LIDEM v Poslanecké sněmovně, jsou všechno lidé, kteří odešli z Věcí veřejných, a mám pocit, že ne vždy se ve všem shodneme a pak nepůsobíme příliš homogenně.

Nejsme na tom dobře finančně. Jako jediná strana nečerpáme žádné peníze ze státního rozpočtu a také jako jediná strana jsme si zřídili transparentní účet. A získávat dary na transparenční účet je mnohem těžší, než by se mohlo zdát. Museli bychom získat nějakého sponzora, aby LIDEM mohla jít do voleb.

A.cz: Je to tedy mrtvý projekt?

Doufám, že to není mrtvý projekt, a když nepůjde do voleb do Poslanecké sněmovny, může jít do voleb v regionech a vrátit se tam, odkud má správná strana vyrůst. Nevznikli jsme úplně přirozeným způsobem.

A.cz: Na sociálních sítích se objevilo, že vám bylo nabídnuto velvyslanectví v Austrálii. Chystáte se do Austrálie?

Ne, nechystám. Slyšela jsem i to, že takovou nabídku obdržel můj muž, což je nelogické, protože není občanem České republiky. Žádnou takovou nabídku jsem nedostala, a pokud ano, tak bych jí neakceptovala. Člověk se nemusí rozhodovat jen podle toho, co za to dostane, ale i podle toho, co si myslí.

 

Právě se děje

Další zprávy