Panenka o své kandidatuře do Senátu: Chci hrát čistou hru

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
22. 7. 2014 19:22
Česká fotbalová legenda Antonín Panenka bude usilovat o senátorské křeslo v podzimních volbách na Praze 10.
Antonín Panenka.
Antonín Panenka.

PrahaPolitické angažmá láká čím dál více bývalých hráčů fotbalu. Loni za SPOZ kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny Jan Nezmar, krajské volby zase zkoušela dvojice bývalých reprezentantů Ladislav Maier a Milan Fukal a v květnu se o post europoslance za stranu VIZE 2014 ucházel fotbalista Vladimír Šmicer.

Nyní v podzimních doplňujících volbách do Senátu v pražském desátém obvodu kandiduje česká fotbalová legenda Antonín Panenka.

Současný prezident fotbalového klubu Bohemians Praha 1905, který je kandidátem hnutí Nezávislí pro Prahu 10 – Hnutí pro lepší Desítku, v rozhovoru serveru Aktuálně.cz prozradil, proč se rozhodl pro politické angažmá a co by rád změnil.

Aktuálně.cz: Co vás vedlo ke kandidatuře do letošních senátních voleb?

Antonín Panenka: Ono to ještě není úplně rozhodnuté. Přemýšlel jsem nad tím velmi dlouho. Nabídku jsem dostal od současného starosty Prahy 10 Bohumila Zoufalíka, který zakládal hnutí na Praze 10. Konzultoval jsem ji s hodně lidmi a všechna hodnocení byla kladná. Radili mi, abych to zkusil, takže to mě trošku v rozhodnutí podpořilo.

A.cz: Jak si své působení v politice představujete?

Já nejsem politik a celý život jsem víceméně pracoval ve sportu, takže tam vidím svou případnou roli. Řekl bych, že sport je v dnešní době na okraji společnosti a politiky, takže bych chtěl zařídit lepší podmínky pro sport. Aby si děti našly cestu na nějaké hřiště, protože většina z nich cvičí a běhá akorát na internetu. Chtěl bych například podpořit financování, protože je spousta klubů, které zanikají kvůli finančním potížím. A chtěl bych taky nějak přiblížit tělovýchovu ke školství.

A.cz: Ovlivnilo by případné vítězství ve volbách vaše prezidentské místo v klubu Bohemians?

Nemyslím si, že by se ty dvě funkce nějakým způsobem tloukly dohromady. Prezidentskou funkci mám stejně spíš čestnou, mé působení má spíše reprezentační funkci. Takže z mého hlediska by to nebyl žádný problém.

A.cz: Jaká je podle vás přednost před ostatními politickými soupeři v senátních volbách?

Já nevím, kdo všechno bude kandidovat, ale já jsem se vždycky snažil hrát čistou hru a být poctivý. A vycházet s lidmi nějakým normálním způsobem, takže možná to je cesta.

 

Právě se děje

Další zprávy