Opozice má právo na přístup k audio záznamům z městské rady

ČTK ČTK
13. 5. 2015 17:45
Ministerstvo vnitra uvedlo, že rada nemusí zveřejňovat pouze ty záznamy, které se týkají citlivých informací.
Piráti (ilustrační foto)
Piráti (ilustrační foto) | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Opoziční zastupitelé mají právo žádat audio záznamy z uzavřeného jednání rady. Vyplývá to z usnesení ministerstva vnitra, jež rozhodovalo o žádosti zastupitele Adama Zábranského (Piráti), kterou původně zamítla městská rada.

Klub Pirátů o tom informoval v tiskové zprávě. Magistrát se k věci nevyjádřil. Mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Vaňková řekla, že rada není povinna zveřejnit jen ty záznamy, které se týkají citlivých informací.

Piráti stanovisko ministerstva přivítali s tím, že v mnoha případech hraje audio nahrávka významnou roli. Rozhodnutí je velmi aktuální mimo jiné v kontextu úterního zasedání rady.

Změnilo se totiž usnesení v bodě Situace ve Zdravotnické záchranné službě a namísto schválení externí mediace byl odvolán ředitel.

Měli bychom mít všechny informace

Důvodová zpráva k odvolání zcela chybí. Zvukový záznam jednání je tedy zcela klíčový, aby zastupitelé mohli posoudit, co radu vedlo k jejímu rozhodnutí," tvrdí Zábranský.

"Zastupiteli by měly být vydány v každém případě přinejmenším veškeré informace, které by jinak byly dle informačního zákona zpřístupnitelné komukoli," uvedla mluvčí ministerstva.

Jednání rady jsou i přes předvolební sliby ANO nepřístupná veřejnosti i opozičním zastupitelům, nezveřejňují se ani audio záznamy z jednání. "Na rozhodnutí rady je mimo jiné krásně vidět, jak upřímně to myslí se svou otevřeností," doplnil Zábranský.

Praze vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL).

 

Právě se děje

Další zprávy