Online: Protikuřácký zákon rozhádal koalici a neprošel. ANO vadí kuřárny, chce oživit vlastní návrh

Živě
Sněmovna neschválila protikuřácký zákon, byť v dřívějším dílčím hlasování odmítla navrhovaný úplný zákaz kouření v restauracích. Normu, která měla omezit taky prodej a podávání alkoholu, podpořilo v závěrečném hlasování 80 ze 175 přítomných poslanců. Chybělo tedy osm hlasů. Proti bylo 42 členů dolní komory.
V restauracích se bude smět kouřit dále.
V restauracích se bude smět kouřit dále. | Foto: Michal Štůsek
Živě
Aktualizovat reportáž
14:04

Dnešní online přenos končí. S konstatováním, že i přes řadu překvapivých schválení se nakonec nic pro příznivce ani odpůrce kouření nezmění, děkujeme za pozornost a přejeme pěkný zbytek dne.

13:50

"ANO opakovaně nehlasovalo pro vládní návrh zákona, což je v rozporu s dobrým fungováním vládní koalice," řekl premiér Bohuslav Sobotka. Dodal, že brzy svolá koaliční radu.

Foto: Ludvík Hradilek
13:29

Emoce se ze Sněmovny přesunuly na Twitter.

13:22

"Jsem rád, že poslanci podpořili náš názor a odmítli další regulaci podnikání a omezení naší svobody. I nadále tak zůstává provozovatelům restaurací volba, zda jejich restaurace bude kuřácká, či nekuřácká. A i nadále zůstává na zákaznících, zda chtějí, či nechtějí do daného zařízení vstoupit. Snad se vláda poučila a od podobných návrhů do budoucna upustí," uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

13:16

"Samozřejmě že mě to velmi mrzí. Ani ne tak kvůli mé osobě, ale kvůli tomu, že jsme mohli v brzké době začít chránit nekuřáky, mohli jsme v této zemi zachránit tisíce životů," dodal viditelně skleslý Němeček.

13:15

"Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera. Přes 30 lidí z klubu ANO zákon nepodpořilo. Já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o vládní návrh. Stovky a stovky hodin práce, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, spadl, je pryč. Předpokládám, že do konce volebního období již nic podobného přijato nebude," prohlásil po hlasování ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Dodal, že jde o podraz na nekuřáky a že Česko zůstane kuřáckým skanzenem.

13:13

Rozčarování neskrývali ani lidovci. "Hnutí ANO porušilo koaliční smlouvu a dalo najevo, že pohrdá prací Poslanecké sněmovny. Budeme požadovat, aby byla svolána koaliční rada. Toto jednání není ojedinělé. ANO jasně porušilo koaliční smlouvu," rozčílil se místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL.

13:12

Hnutí ANO připomnělo, že ve Sněmovně už téměř dva roky leží jednoduchá novela jeho poslance Radka Vondráčka, která v několika větách omezuje jen kouření v restauracích. "Budeme chtít protlačit tento návrh," dodal Vyzula.

13:12

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se k situaci odmítl vyjádřit. Jeho stranický kolega Rostislav Vyzula, který zároveň vede zdravotní výbor, řekl, že jeho strana nemohla podpořit zákon kvůli kuřárnám v restauracích a dalších výjimkách. "To nebyl protikuřácký zákon. To byl kuřácký zákon," řekl Vyzula. Koaliční partneři podle něj věděli, že hnutí ANO má s tímto pozměňovacím návrhem problém.

13:08

"Zákon je možné předložit znovu, ale v této situaci by to mělo nejistý výsledek. Jsem postupem hnutí ANO konsternován. Není to poprvé, co potopili vládní návrh. Nevarovali nás," reaguje na selhání koalice při hlasování předseda klubu ČSSD Roman Sklenák. Strana to bude podle něj chtít řešit na koaliční radě.

Foto: Vojtěch Marek
12:56

Proti zákonu hlasovalo 15 poslanců z hnutí ANO, 16 se jich zdrželo.

12:54

Třetí hlasování platí. Protikuřácký zákon neplatí!

12:53

Napotřetí byl zákon znovu zamítnut. Pro hlasovalo 80 poslanců, 42 bylo proti.

12:52

Takže ani napodruhé hlasování neplatí, poslanci budou rozhodovat potřetí.

12:52

Hlasování zpochybnil i další poslanec TOP 09 Michal Kučera.

12:50

A máme tu další zpochybnění hlasování. Miroslav Kalousek si je jist, že se zdržel.

12:49

A napodruhé už zákon prochází!

Foto: Lucie Stuchlíková
12:50

Poslanci se tak vrací k schvalování zákona.

12:48

Sklenákův návrh ale neprošel.

12:47

A máme tu řešení patové situace. Předseda klubu ČSSD Roman Sklenák navrhl, aby se hlasování odložilo na pátek na devátou hodinu ráno.

12:46

V prvním hlasování chybělo ke schválení zákona osm hlasů. Koalice teď zřejmě narychlo hledá, kdo by návrh ještě podpořil. Opozice ovšem vyzývá k tomu, ať se hlasuje co nejrychleji.

12:43 Výsledek hlasová o EET ve Sněmovně.

Poslanci se nyní dohadují, jestli je možné si před hlasováním vzít přestávku. Jedna skupina tvrdí, že nikoliv, protože hlasování již začalo a není tak možné jej přerušit. Druhá část ale nesouhlasí a chce pauzu do 14:00. To by znamenalo, že zákon by dnes už poslanci nestihli schválit.

12:40

Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek žádá pauzu do 14 hodin. Jeho žádost ale Jan Bartošek (KDU-ČSL), který nyní schůzi řídí, odmítá.

12:37

Ale hlasování je zpochybněno. Bude se hlasovat znovu.

12:36

"Člověče, komunisti se zdržej, tak to to asi neprojde," zapomíná znovu na mikrofon zpravodaj zákona Jaroslav Krákora. Má ale pravdu, zákon na první pokus neprochází.

 

Foto: Lucie Stuchlíková
12:33

Pauza skončila. Začíná hlasování o celém zákoně.

12:26

Regulační obsese s bizarními rysy, tak popisuje místopředseda KSČM Jiří Dolejš dnešní jednání Sněmovny.

12:25

Pauza sice skončila, klub hnutí ANO si ale vzal další desetiminutovou přestávku.

12:22

Pauzu někteří poslanci využili k tomu, aby si dali rychlou cigaretku. Kouří venku na terase.

12:18

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila by kuřárny samy o sobě nebyly takový problém, pokud se ale zákon bude skutečně dodržovat. "Z minulosti víme, jak si hospodští stavebně oddělené prostory vykládají. Je otázka, jestli se tohle dá zkontrolovat a uhlídat," myslí si Vobořil.

Foto: Aktuálně.cz
12:16

Předseda Komory elektronického kouření Robert Hrdlička si pochvaluje, že poslanci nezakázali kouření e-cigaret v restauracích. "Mezi poslanci zvítězil zdravý rozum, elektronické cigarety tak nyní mají odlišný režim zákazu a nejsou stavěné na stejnou úroveň jako cigarety klasické. Protože u e-cigaret odpadá riziko pasivního kouření, je z našeho pohledu povolení jejich užívání v restauracích logické a správné," říká.

12:09

Poslanec Marek Benda si o přestávce pochvaloval, že mu poslanci schválili kuřárny v restauracích. "Je to určené hlavně restauracím, které už oddělené prostory mají a investovaly do nich. Teď v nich jen přestanou obsluhovat," uvedl Benda. Jak budou vypadat kuřárny, které si budou hospodští zřizovat nově, je podle něj na provozovatelích. Může jít o klasickou uzavřenou místnost, ale i o skleněnou kukaň, jaké jsou například na letišti.

Foto: Ludvík Hradilek
11:52

Poslanci teď budou mít půlhodinovou přestávku. Poté by mělo začít celkové schvalování zákona.

11:52

Zákon začne platit od příštího roku, odhlasovali poslanci.

11:51

Říjen má podporu jen 30 poslanců. Začátek příštího roku podpořilo 142 poslanců. Teď se bude hlasovat naostro.

11:50

Odkdy bude zákon platit? Ve hře je letošní 31. květen, který je podle Krákory nereálný. Dále mají poslanci na výběr 1. říjen 2016 a dále 1. leden 2017. Nejprve budou hlasovat pouze orientačně.

11:45

Hospodský bude povinen vyvést ze svého podniku osobu mladší 18 let, která je pod vlivem alkoholu. Dotyčný bude muset této výzvy uposlechnout.

11:35

Sněmovna schválila návrh poslance Bohuslava Svobody, aby nebylo možné školáky testovat na alkohol a drogy bez souhlasu rodičů. Podle úředníků ministerstva zdravotnictví ale takové nebezpečí nikdy ani nehrozilo.

11:32

Nápad zakázat kouření zavedením kuřáren komentuje i Martin Fendrych.

11:28

Pardon, starostové. Obce nebudou mít pravomoc vyhláškou zakázat kouření na akci, která je přístupná dětem do 18 let.

11:19

Svatopluk Němeček usedá zpět ke své urně a může se znovu začít.

11:18

Zpravodaj zákona Jaroslav Krákora si zřejmě není vědom, že mikrofon u jeho stolečku slyší dobře i novináři. "To jsem teda zvědavej," mumlal si například, když se hlasovalo o tom, zda povolit alkohol na koštech vína. Nebo se ohradil proti výtkám kolegy z pléna: "Tobě se to řekne."

11:17

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek nemá z průběhu hlasování zrovna dobrý pocit.

11:12

Poslanci si berou pětiminutovou přestávku. Ztratili se ve složité proceduře.

11:10

Poslanci rozšířili místa, na kterých lze příležitostně nalévat alkohol s výjimkou lihovin, na ochutnávky vína a zkvašených moštů a na farmářské trhy. Košty jsou zachráněny.

11:06

Kreslíř Petr Vyoral glosuje schvalování protikuřáckého zákona.

Foto: Petr Vyoral
11:04

Neprošel Bendův návrh zrušit celý paragraf zakazující prodej hraček, které vypadají jako alkoholický nápoj.

11:02

Poslanci povolili prodej alkoholu v prostorách školy ve chvíli, kdy vedení prostory pronajme k jiným účelům, třeba během plesu.

11:01

A teď jedna dobrá zpráva pro sportovní fanoušky. Na stadionech se znovu začne prodávat víno. Až dosud se museli spokojit maximálně s desetistupňovým pivem. Návrh na povolení tvrdého alkoholu na sportovních utkáních ale neprošel.

11:00

Protikuřácký zákon se proměnil v zákon o ochraně zisků tabákových firem, píše ve svém komentáři Petr Honzejk. Celý si jej můžete přečíst ZDE.

 

10:56

Poslanci odhlasovali, že zákaz prodeje alkoholu v prostředcích veřejné dopravy se nebude vztahovat na nostalgické, historické a propagační jízdy.

10:54

V zákoně nakonec zůstane zákaz prodávat alkohol ve stáncích, které nejsou potravinářské, ve veřejné dopravě nebo na akcích určených převážně pro děti.

10:53

Dění ve Sněmovně komentuje Jindřich Šídlo z Hospodářských novin.

10:52

Neprošel návrh komunistického poslance Václava Snopka, aby se ve školách mohl prodávat alkohol. Výjimku dostanou pouze gastronomické, hotelové a potravinářské školy.

10:48 Výsledek hlasová o EET ve Sněmovně.

Poslanci teď hlasují o tom, kde všude se smí prodávat alkohol. Do zákona například přibyla explicitní zmínka a výrobnách vína.

10:46

Podle dřívějších průzkumů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy může zákaz kouření v restauracích k úbytků kuřáků skutečně přispět. Třetina mladých lidí si totiž poprvé zapálila právě s kamarády v restauraci. Více v naší grafice.

10:40

Neprošel úplný zákaz na kouření v prostorách zoo. Poslanci odhlasovali, že zahrady budou moci kuřákům vyhradit speciální prostory.

10:25

Poslanci si vzali na deset minut přestávku. Pokračovat budou v 10:35.

10:24

Poslanec TOP 09 Rom Kostřica neuspěl s návrhem, aby lidé nesměli kouřit ve společných prostorách domů nebo aby kouř z jejich cigaret nesměl jít do bytu sousedům. Jeho návrh na zákaz kouření v autě, kde cestují děti, nebyl přijat také.

10:23

Poslanci uhájili i vodní dýmky v čajovnách. Zákaz se na ně vztahovat nebude. Ministrovi Němečkovi se postupně přísný zákon rozpadá pod rukama.

10:18

Napodruhé už to vyšlo. Kuřárny v restauracích budou. Pro bylo 94 poslanců. Absolutní zákaz kouření v restauracích se tedy ani tentokrát nekoná.

10:16

Poslanci zamítli návrh Marka Bendy, aby si restaurace mohly zřídit stavebně oddělené kuřárny. Ty by nesměly zabírat více než 25 % plochy a nechodila by do nich obsluha. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák ale okamžitě zpochybnil hlasování a bude se hlasovat znovu.

10:05

"To mi děláte naschvál," zlobí se předseda Sněmovny Jan Hamáček. Poslanci se neustále hlásí s faktickými poznámkami, které musí odmazávat. Už ho prý z toho bolí prsty.

Foto: Ludvík Hradilek
10:04

Neprošly ani cigarety v zábavních prostorách, jako je kino, divadlo nebo koncertní síň.

10:02

Stejně tak nebude možné zřídit kuřárnu ve škole, jak navrhoval poslanec Marek Benda.

9:57

Ministerstvo zdravotnictví uhájilo zákaz cigaret v prostředcích veřejné dopravy.

9:52

Nakonec nebude platit zákaz kouřit v budovách souvisejících s veřejnou dopravou.

9:50

Neprošly návrhy, aby se cigarety směly prodávat na akci určené dětem, ve veřejných hromadných prostředcích nebo hračkárnách.

9:45

Kouření ve stanech na festivalech nebo zpola zakrytých tribunách sportovních stadionů zakázáno nebude. Zákaz kouření se bude vztahovat jen na uzavřené stavby.

9:42

Prošel pozměňovací návrh poslance Marka Bendy z ODS, který povoluje používání elektronických cigaret v restauracích.

9:39 Výsledek hlasová o EET ve Sněmovně.

Nyní Sněmovna hlasuje o řadě návrhů, které se týkají elektronických cigaret. Návrh na úplné vyškrtnutí jejich zákazu neprošel.

9:39

V zákulisí se spekuluje o dohodě napříč stranami, že závěrečné hlasování se dnes nakonec konat nebude. Poslanci schválí pozměňovací návrhy a pak si vezmou pauzu, aby se seznámili s tím, co vlastně odhlasovali. Konečné hlasování o zákonu jako celku by pak mohlo přijít na řadu v pátek.

9:32

Poslanci si právě odhlasovali, jak budou hlasovat. Několikahodinová procedura může začít.

9:26

Poslanci se teď předhánějí s návrhy, jak složitě připravovanou proceduru narychlo změnit.

9:22

Slova se ujal zpravodaj zákona Jaroslav Krákora (ČSSD) a vysvětluje, jak bude složité v hlasování o 240 pozměňovacích návrzích hlasovat. "Návrhy budou rozděleny do 40 oblastí," řekl.

9:20

Neprošel návrh na zamítnutí zákona ve druhém čtení.

9:19

Rozprava je u konce, ministr Němeček už nechce vystupovat. Poslanci teď budou hlasovat o proceduře.

9:18

Vyjádřit se ještě chce Miroslav Kalousek. "Pan ministr mě dojal tou rekvizitou," začal šéf TOP 09 a dal k dobru historku, jak se jednou neúspěšně pokoušel zapálit cigaretu v Central Parku v New Yorku. Jeho strana prý nebude hlasovat jednotně. "Sám jsem chtěl dlouho podobný zákon podpořit, ale přibývá zákonů, které omezují svobodu lidí. To, co se nyní hrne z poslaneckých lavic, je často likvidační a já nemám odvahu přidat do toho vařícího kotle ještě jednu kapku, která to bude českým podnikatelům zhoršovat," dodal Kalousek.

Foto: Ludvík Hradilek
9:08

Jako první věc musí poslanci co nejrychleji dokončit debatu k návrhu. Poslední, kdo nestihl ke kouření říci svoje, je poslanec KSČM Václav Snopek. Ten podal k zákonu přes 80 návrhů. Jeho připomínky však poslancům čte stranický kolega Jan Klán.

9:04

Ministr Svatopluk Němeček si na projednávání opět donesl urnu. "Aby byla trochu legrace," vtipkoval před zahájením jednání.

Svatopluk Němeček s urnou při jednání o protikuřáckém zákoně.
Svatopluk Němeček s urnou při jednání o protikuřáckém zákoně. | Foto: Aktuálně.cz
9:01

Zahájení hlasování se odehrává za téměř úplného nezájmu médií. Atrium médií zatím zeje prázdnotou.

8:57

Ministerstvo zdravotnictví ve Sněmovně do poslední chvíle lobbuje za svůj přísný návrh, připouští ale, že poslanci zřejmě jejich plány omezí. Restaurace by si například mohly zřídit speciální kuřárny. "Tam, kde jsou výjimky, smysl zákona se rozmělní a nakonec se to nedodržuje," říká náměstkyně Lenka Teska Arnoštová v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

8:50

Zastánci normy argumentují zejména ochranou zdraví nekuřáků. Kritici tvrdí, že zákaz kouření je zásahem do práv majitelů restaurací i jednotlivců. Každý si podle nich může vybrat, zda jeho podnik bude kuřácký, nebo nekuřácký. Stejně tak hosté mohou zvolit, zda chtějí posedět v prostředí, kde se kouří, nebo si vyberou nekuřácký podnik.

8:43

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček je těsně před schvalováním zákona optimistický. Hlasy pro zákon jako celek se podle něj nakonec najdou. "Bude to záležet na tom, jaké pozměňovací návrhy nakonec poslanci prosadí," řekl ministr. Obavy ale panují v otázce, zda se dnes zákon stihne odhlasovat. Poslanci předložili přes dvě stovky pozměňovacích návrhů a o třetích čteních lze hlasovat jen do dvou hodin odpoledne.

Foto: Vojtěch Marek
8:37

Návrh zákona omezuje také prodej a podávání alkoholu. Některých úlev by se mohly dočkat například elektronické cigarety. Sněmovna by naopak mohla zakázat kouření i na nekrytých částech zastávek hromadné dopravy nebo v zoologických zahradách.

8:35

K přísné normě ministra zdravotnictví zákonodárci vymysleli přes dvě stě pozměňovacích návrhů, a od hlasování se tak očekává několikahodinové drama. Co nový zákon, který kromě kouření řeší i nalévání alkoholu, může přinést? Projděte si grafiku Aktuálně.cz.

8:33 Výsledek hlasová o EET ve Sněmovně.

K projednávání protikuřáckého zákona se poslanci vrátí po třech týdnech. Na minulé schůzi se k jeho schvalování kvůli obsáhlé debatě vůbec nedostali. Ministr zdravotnictví Němeček tehdy v rozpravě uvedl, že je ochoten se smířit s některými návrhy na změkčení zákona. Některé pozměňovací návrhy jsou ale podle něj podány jen proto, aby zákon nebyl schválen.

8:30

Vítáme vás u online přenosu z Poslanecké sněmovny, kde budeme sledovat schvalování třetího čtení protikuřáckého zákona.

Lucie Stuchlíková Markéta Šrajbrová Michal Štůsek ČTK Lucie Stuchlíková, Markéta Šrajbrová, Michal Štůsek, ČTK
Aktualizováno 25. 5. 2016 14:00
 

Právě se děje

Další zprávy