Okamura odevzdal majetkové přiznání, ale nepodepsal se

Tereza Krobová Tereza Krobová
4. 12. 2013 16:50
Předseda Úsvitu to popírá. Za pozdní odevzdání mu hrozí pokuta až 50 tisíc.
Tomio Okamura.
Tomio Okamura. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec a předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura se čtyřdenním zpožděním předložil horní komoře letošní majetkové přiznání za dobu, kdy byl senátorem.

Nebylo jím ale podepsané, jak ukládá vyhláška ministerstva spravedlnosti. Proto nemohlo být zatím zpřístupněno v registru oznámení, dokud nebudou podpisy na formuláři doplněny, uvedla na dotaz tajemnice senátního mandátového a imunitního výboru.

Poslanec se proti tomu odpoledne ohradil s tím, že prohlášení bylo řádně podepsáno v jeho závěru a že pro podpisy na každé z pěti stran odevzdaného prohlášení nejsou ani kolonky. Stejný formulář byl použit i v přiznání za minulý rok.

"Pokud bylo v pořádku minulé prohlášení, musí být v pořádku i to poslední," uvedl poslancův spolupracovník Jaroslav Novák.

Poskytl také text Okamurova letošního přiznání, podle něhož si poslanec od ledna do 26. října, kdy byl zvolen poslancem, přivydělal přes šest milionů korun. Byl společníkem nebo jednatelem čtyř firem. Poslanec rovněž uvedl, že si koupil byt za 9,2 milionu korun, pořídil vůz za 4,2 milionu korun a má hypotéku ve stejné výši. Stejné údaje o koupi bytu, vozu a hypotéce uvedl Okamura i v přiznání za loňský rok.

Okamura měl přiznání dodat do 30 dnů po zvolení poslancem, nejpozději tedy minulé pondělí. Odevzdáno bylo ale až v pátek 29. listopadu. Mandátový a imunitní výbor Senátu se kvůli nedodanému přiznání obrátil na obecní úřad v místě Okamurova pražského bydliště. Bývalému senátorovi za toto porušení zákona o střetu zájmů hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Nikdo mě neinformoval

Předseda Úsvitu k neodevzdanému přiznání řekl, že o této své povinnosti nebyl informován. "Nikdo ze Senátu mne na tuto výjimku ani neupozornil, takže jsem o této výjimce prostě nevěděl a za to se omlouvám. Nebyl v tom žádný špatný úmysl," uvedl minulý čtvrtek v písemném prohlášení.

Předseda senátního imunitního výboru Jiří Oberfalzer (ODS) se proti tomu ohradil. Podle něj byla asistentka nově zvoleného poslance na jeho povinnost vůči Senátu upozorněna tajemnicí výboru "hned dvakrát". Za mystifikaci označil Okamurovo tvrzení, že povinnost odevzdat majetkové přiznání byla výjimkou.

"Vzhledem k programu hnutí Úsvit, který žádá prokazování původu majetku až dvacet let zpět, by bylo dobré, kdyby předseda hnutí zvládal tento úkol pro začátek alespoň v měsíčním odstupu," dodal Oberfalzer.

 

Právě se děje

Další zprávy