ODS vsadila na nestraníky, v Praze kritizuje ČSSD a TOP 09

ČTK ČTK
16. 9. 2014 12:17
Podle předsedy strany Petra Fialy ODS kandiduje v 947 městech a obcích a na kandidátních listinách má 12 957 lidí.
Předseda ODS Petr Fiala
Předseda ODS Petr Fiala | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - ODS představila kampaň pro říjnové komunální a senátní volby. Sází mimo jiné na nestraníky, kteří tvoří zhruba polovinu ze 13 tisíc kandidátů, které strana nominovala.

V hlavním městě se občanští demokraté vymezují především proti současné spolupráci TOP 09 a ČSSD na pražskéradnici. Na senátní volby dá hlavní kancelář do osmi milionů korun, komunální kampaně si budou financovat jednotlivé regionální organizace.

ODS už kampaň zahájila na mimořádném kongresu 5. září. Nyní představila podrobnosti kampaně. Podle předsedy strany Petra Fialy ODS kandiduje v 947 městech a obcích a na kandidátních listinách má 12 957 lidí.

Z toho zhruba polovina jsou nestraníci, třetinu tvoří ženy a asi deset procent jsou lidé do 30 let. Strana podle Fialy postavila více kandidátů než vládní hnutí ANO nebo opoziční TOP 09. "ODS není mrtvou stranou, ze které odcházejí politici," uvedl Fiala.

V programu chce ODS klást důraz především na individuální svobodu a bezpečnost. Podle Fialy životy běžných lidí často omezuje zbytečná regulace, byrokracie a hloupé předpisy. Cílem ODS je podle Fialy také zabránit dominantnímu postavení levice v Senátu.

Kampaň má být podle Fialy spíše pozitivní a nabízet řešení pro konkrétní města a obce. V hlavním městě se ale strana ostře vymezuje proti současné spolupráci TOP 09 a ČSSD.

Předseda pražské ODS Filip Humplík k tomu doplnil, že se strana může vymezovat jen proti stranám, které mají nějaký program, což není případ hnutí ANO, které jako jedničku do pražského magistrátu postavilo bývalou šéfku Transparency International Adrianu Krnáčovou.

 

Právě se děje

Další zprávy