ODS podpořila Schwarzenberga ve sporu se Zemanem

Domácí Domácí, Tereza Šídlová
26. 4. 2013 20:32
Spor o velvyslance se přelil už i do zahraničí. ODS odmítá poloprezidentský systém
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman ani šéf diplomacie Karel Schwarzenberg neustoupili ve sporu o velvyslance o krok ze svých pozic.

Čas obou politiků na dohodu o velvyslancích však není podle zjištění deníku Insideru "nekonečný", jak se oba tváří.

Spor o ambasadory se už totiž přelil i do zahraničí.

A to proto, že dřív než se balík vládou schválených velvyslanců zasekl na Hradě a než se začala jména z velké části vyjednávat nanovo, požádalo Česko u některých nově vybraných ambasadorů o tzv. agrément (potvrzení) v přijímací zemi.

"U těch velvyslanců, kteří byli podepsáni prezidentem Václavem Klausem, bylo už zažádáno o agrément a některá už také přišla zpátky," uvedl pro Insider diplomatický zdroj pod podmínkou anonymity.

Informaci pak potvrdily i další zdroje blízké diplomacii. Mezi velvyslanci, kteří už mají požádáno o agrément, nebo ho dokonce už získali, jsou podle informací Insideru konkrétní kariérní diplomaté.

Zemanův plán, že by Schwarzenberga obešel a domluvil se na velvyslancích jen s premiérem Nečasem, zřejmě nevyjde. Výkonná rada ODS přijala v pátek usnesení, v němž konstatuje, že považuje veřejný spor mezi prezidentem republiky a ministrem zahraničních věcí o obsazení postů velvyslanců za nedůstojný a poškozující zájmy České republiky doma i v zahraničí.

"Odmítáme přitom nestandardní postupy jmenování velvyslanců, které nejsou v souladu s ústavními zvyklostmi a které by vedly k posunu k poloprezidentskému systému,"konstatují rovněž občanští demokraté v usnesení.

Přečtěte si celou zprávu Terezy Šídlové v placeném deníku Insider: Kdo se stal rukojmím politiků a kteří diplomaté už mají agrément?

 

Právě se děje

Další zprávy