ODS chce mladým podnikatelům odpustit daň z příjmu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 9. 2013 14:48
Zvýhodnit chce také lidi do 30 let, kteří si pořídí vlastní bydlení
Archivní foto.
Archivní foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - ODS chce odpustit placení daně z příjmu mladým lidem, kteří do tří měsíců po skončení školy začnou podnikat.

Mladé generaci chce také usnadnit nákup první nemovitosti tím, že ho za určitých podmínek osvobodí od platby daně z převodu nemovitosti.

První část programu s názvem "První práce, první byt" při středečním zahájení kampaně představil úřadující předseda strany Martin Kuba. Zbytek programu bude ODS zveřejňovat postupně.

Návrhy chtějí občanští demokraté motivovat mladé k aktivitě i k co nejrychlejšímu pořízení vlastní nemovitosti, což Kuba označil za konzervativní hodnotu.

Při nákupu první nemovitosti k trvalému bydlení v hodnotě do tří milionů korun by podle představ ODS nemuseli lidé ve věku do 30 let platit daň z převodu nemovitosti. Při koupi bytu za dva miliony korun by tak ušetřili 80 tisíc korun, které by podle Kuby mohli použít třeba na zařízení domácnosti.

Mladým podnikatelům chce ODS, která odmítá "socialistické recepty na umělá pracovní místa s dotací", pomoci odpuštěním daně z příjmu, pokud začnou podnikat do tří měsíců po skončení školy.

Ulehčit chtějí občanští demokraté také firmám, které zaměstnají absolventa, jenž je registrován šest a více měsíců na úřadu práce. Takové podniky by čekalo zvýhodnění ve výši 80 procent platby sociálního pojištění.

Těmito kroky chce ODS zabránit vzniku "ztracené generace", postižené vysokou nezaměstnaností i zpožděným nástupem do pracovního života.

Další části programu, na nějž se strana podle místopředsedkyně Miroslavy Němcové dívá pohledem občana, představí ODS postupně v nejbližší době. Zaměří se v něm mimo jiné na rodinu, školství, pracovní život, daňovou politiku, sociální a zdravotní oblast i život v důchodu.

ODS zahájila předvolební kampaň netradičně na střeše své pražské centrály. Chce dát najevo, že je konzervativní stranou, která nemění principy a ideje, ale umí změnit styl komunikace. Donedávna vládní strana si je podle svého úřadujícího předsedy Martina Kuby vědoma chyb i pozitiv posledních let a do kampaně jde s pokorou i sebevědomím.

"To sebevědomí opírám o to, že občanští demokraté jsou jedinou autentickou pravicovou stranou, která na české politické scéně působí už 22 let," uvedl Kuba, podle něhož bude ODS nadále hájit právo jednotlivce a občanské svobody, prosazovat ochranu soukromého vlastnictví a právní stát, ale také sociální politiku.

Trička pro novináře

Aby občanští demokraté obhájili pozici nejsilnější pravicové strany, na níž v letošních volbách podle průzkumů aspiruje TOP 09, musí podle Kuby především hájit ideály střední třídy a zároveň také zlepšit komunikaci s voliči a novináři a dát najevo, že jsou otevřenou stranou. Dosáhnout toho ODS chce i za pomoci nejnovějších komunikačních trendů.

Novinářům občanští demokraté, kteří již rozjeli třeba kampaň na sociální síti Twitter, rozdávali trička s hesly jako "Píšu pravicí", "Nepíšu pohádky" nebo "Nelovím kachny". Lídry jednotlivých kandidátek představila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Zdůraznila, že na kandidátkách je 24 procent žen, 71 starostů a tři desítky místostarostů.

Kuba dnes také upozornil, že předvolební kampaň přichází v době nestabilní politické situace, rozladění veřejnosti, rozpuštění Poslanecké sněmovny a sílící levice. Na náladě ve společnosti se podle něj podílí všechny politické subjekty, přičemž ODS se svého dílu odpovědnosti nezříká. Strana prý ne všechny otázky vyřešila úplně správně a v některých krocích příliš ustoupila svým koaličním partnerům.

Zároveň ale podle Kuby prosadila řadu pozitivních věcí, včetně snížení deficitů, stabilizace financí, zlepšení situace ve školství nebo novely občanského zákoníku a zastavení boomu solárních elektráren.

 

Právě se děje

Další zprávy