ODS chce křeslo Dusíka, ČSSD změny ve vládě odmítá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 3. 2010 18:05
O podpoře vlády budou obě největší strany premiérem jednat ve čtvrtek
Jakub Šebesta. Povede do voleb životní prostředí?
Jakub Šebesta. Povede do voleb životní prostředí? | Foto: MZe

Praha - ČSSD před zítřejším jednáním o další podpoře pro vládu Jana Fischera odmítá požadavek ODS, aby uvolněné křeslo ministra životního prostředí dostal kandidát občanských demokratů.

Ale ODS trvá na svém. Jednou z kandidátek na post ministra má být dosavadní náměstkyně ministra Rut Bízková, členka ODS, mluví se itaké o dalším náměstkovi Františku Korbelovi, který jako nestraník svého času kandidoval za zelené.

ČSSD: Vládu již nedoplňovat a nerozšiřovat

"Nepokládáme za nutné, aby se uvolněná místa ve vládě ještě zaplňovala," komentoval to místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Není ani narušena stabilita vlády."

Křeslo ministra životního prostředí se uvolnilo po demisi Jana Dusíka (Strana zelených), zelení poté stáhli svou podporu Fischerově vládě a vyzvali k demisi i svého druhého ministra Michaela Kocába, který měl na starost agendu lidských práv a menšin.

Premiér Fischer poté pověřil řízením resortu životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu, kterého nominovala ČSSD. Agendu exministra Kocába zřejmě převezme sám premiér - on sám není proti a v tomto bodě se vzácně shoduje ČSSD i s ODS.

ODS: nechceme nic navíc

Naopak v případě resortu životního prostředí panuje dál mezi velkými stranami střet. ODS požaduje, aby premiér Fischer zrušil pověření ministra Šebesty a navrhl ještě dva měsíce před volbami kandidáta ODS.

"Jednání, doufám, povedeme na půdorysu dohod z loňského dubna," prohlásil dnes místopředseda ODS a nový volební lídr strany Petr Nečas. "Žádné dodatečné požadavky nevznášíme, ale chceme plnění dohod."

Podle loňské dohody nominovaly po pádu Topolánkovy vlády bývalé svládní strany - ODS a zelení - 8 ministrů, stejný počet připadl lidem nominovaným za ČSSD. Občanští demokraté nadto navrhli premiéra Jana Fischera. Teď tedy ODS nárokuje křeslo za Stranu zelených.

Schůzka premiéra Fischera se zástupci ODS a ČSSD proběhne zítra večer. Teprve ráno si občanští demokraté ujasní, kdo povede jejich delegaci - zda Mirek Topolánek nebo Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy