Obstrukcím se dá bránit jen těžko. Koalice má přesto šanci

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
1. 8. 2014 9:30
Obstrukční taktika, kterou hodlá v následujících týdnech a možná měsících uplatňovat opozice, jde obejít. Průtahům to však nezabrání.
Foto: Vojtěch Marek

Praha – Projednávat třetí čtení služebního zákona pouze ve středy a pátky, od devíti hodin ráno do dvou odpoledne a ani o minutu déle. Podle ODS a TOP 09 strategie, která má vládu "přivést k rozumu" a která, i vzhledem k velmi omezenému času, může trvat řadu týdnů.

Opozice totiž využívá ustanovení jednacího řádu Sněmovny, podle něhož je třetí čtení možné rozšířit i na jiné hodiny a jednací dny jen v případě, že proti nejsou dva poslanecké kluby.

Jak ale deníku Insider řekl jeden z vysoce postavených sněmovních činitelů, obejít tento paragraf by tak složité být nemuselo. "Stačilo by nyní vyjmout tento bod z pořadu schůze a následně by 40 poslanců požádalo předsedu Sněmovny o svolání nové mimořádné schůze," nastínil politik možnou variantu. Schůze by tak potom mohla být svolána i na jiné dny než středy a pátky.

Jako možnou variantu to považuje i profesor ústavního práva z pražské právnické fakulty Aleš Gerloch. "Otázkou je, jestli se tím zabrání obstrukcím, protože ty pak mohou probíhat i v úterý nebo čtvrtek," namítá proti takovému postupu.

Podle něj by však byly způsoby, které by byly efektivní a zároveň by asi uspěly jako argument při případném řízení u Ústavního soudu.

"Existuje obecně sdílený názor, že zneužití práva nemůže být chráněno právem. Takže pokud někdo bude tvrdit, že obstrukce už překročily rozumnou míru, že je to zneužití práva, a sáhne například k omezení počtu a délky příspěvků, tak by u Ústavního soudu mohl uspět," domnívá se Gerloch. Podle něj by ale takový postup šel použít až po nějaké době, nikoliv v okamžiku, kdy obstrukce ještě ani pořádně nezačaly.

Ke služebnímu zákonu se dostali po dvou týdnech

Ačkoli byl služební zákon jedním z hlavních důvodů, proč se poslanci o prázdninách sešli, jeho třetí čtení se na řadu dostalo až po více než dvou týdnech. Ještě předtím norma prošla druhým čtením.

Opoziční strany během mimořádné schůze koalici opakovaně vyzvaly k jednání, služební zákon prý jak ODS, tak TOP 09 chtějí, jen ne v takové podobě, ve které leží ve Sněmovně. Předsedové klubů obou stran, Zbyněk Stanjura a Miroslav Kalousek, dokonce představili čtveřici požadavků, bez kterých zákon nepodpoří. Mezi nimi se objevila i podmínka zrušení generálního ředitelství státní služby.

To je ovšem nepřijatelné pro sociální demokracii, premiér Bohuslav Sobotka to dokonce označil za vydírání. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier pak varoval, že pokud se nepodaří schválit zákon ještě tento rok, může být ohroženo čerpání peněz z evropských fondů.

Přesto se ve čtvrtek zástupci koalice dohodli, že k jednacímu stolu usednou. V pátek tak proběhne první schůze, kde bude každá parlamentní strana zastoupena dvěma členy a kde budou řešit budoucnost služebního zákona.

Opozice se mezitím, v duchu Stanjurova výroku, že opoziční prázdniny skončily, připravuje na dlouhá jednání. ODS už má podle informací deníku Insider připravený seznam, kdy který poslanec bude muset být ve Sněmovně.

Článek vyšel 1. srpna 2014 v sesterském deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy