Opozice kvůli EET zablokovala Sněmovnu obstrukcemi. Základní škola, povzdechl si Babiš

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 27. 11. 2015 13:58
Páteční program poslanců měl být jasný - zahájit třetí čtení elektronické evidence tržeb. Pravicová opozice však hned ráno začala plnit slib, že opatření, které prosazuje ministr financí Andrej Babiš, za žádnou cenu nenechá dolní komorou projít. ODS spolu s TOP 09 tak začala navrhovat zařazení bodů, které by se podle nich v programu měly objevit. "Doporučuju všem sledovat dnešní demokratickou debatu ve Sněmovně. Někdo popcorn?" komentoval to Babiš na Twitteru. Opoziční poslanci nakonec zdržovali až do druhé hodiny odpoledne a pak si vzali přestávky. Jednání tak skončilo bez toho, aby se vůbec schválil program.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sněmovna se v pátek dopoledne vůbec nedostala k projednávání zákonů, na řadu přitom mělo přijít třetí čtení elektronické evidence tržeb. Namísto toho opozice zcela zablokovala jednání tím, že předkládala desítky návrhů na změnu programu.

Opoziční poslanci nakonec zdržovali až do druhé hodiny odpoledne, poté si několik klubů za sebou vzalo dvouhodinové přestávky. Jednání tak skončilo bez toho, aby se vůbec schválil program.

Ministerstvo financí už dříve přiznalo, že zavedení EET plánované na léto příštího roku odkládá kvůli problémům ve Sněmovně na neurčito.

Plán koalice projednávat EET právě v pátek, a to případně až do večerních hodin, rozčílil především TOP 09. Ta má o víkendu volební sněm a v takovém případě je nepsaným pravidlem, že poslanci ukončí jednání dříve.

"Vybral jsem osm bodů, které stručně představím, a z výše uvedeného přehledu je logické, že jsem vybral návrhy zákonů v prvém čtení, protože jich nám zbývá nejvíce," začal jako první šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Po něm se přihlásil Miroslav Kalousek, podle nějž by dolní komora měla projednat smlouvu o zamezení dvojího zdanění mezi Českem a Kosovem.

S přednostním právem následně vystoupila i Jana Černochová, která přes půl hodiny přesvědčovala kolegy, aby se do programu dostala i diskuse o omezení držení zbraní, které navrhuje Evropská komise.

Jako malé děti

Obstrukce pravice se ovšem logicky nelíbí vládní koalici. Andrej Babiš, který je předkladatelem a zároveň hlavním propagátorem EET, se na sociální síti podivoval nad "demokratickou debatou". "Základní škola," poznamenal.

Na tiskové konferenci v pátek dopoledne pak ministr financí a předseda hnutí ANO prohlásil, že chce, aby EET byla schválena ještě před třetím čtením státního rozpočtu na příští rok. "Je to pro mě stejně důležité jako rozpočet," řekl s tím, že postup pravicových stran nepovažuje za demokratický, uvítal by proto změnu jednacího řádu.

"Jsou to obstrukce, které pravicová opozice slibovala a svůj slib dodržela," podotkl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. K debatě o změně jednacího řádu by sáhl v případě, že by dolní komora byla zablokována dlouhodobě. "Myslím, že tato jednodenní obstrukce nepřesáhla mez, která by byla za hranicí demokratického přístupu," dodal Bělobrádek.

Opozice chce debatou o programu zamezit tomu, aby bylo alespoň teoreticky možné o evidenci hlasovat. Zákony ve třetím čtení je možné podle jednacího řádu schvalovat pouze ve středu a pátek do druhé hodiny odpoledne. V pátek přitom měli poslanci ještě před EET probrat změny ve financování sportu, páteční jednání by se tak mohlo protáhnout až do večerních hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy