Chládek v kauze Rath: O předražení tendrů jsem nevěděl

ČTK ČTK
1. 4. 2014 11:41
Chládek prý ovlivňování zakázek ze strany Petra Kotta nevnímal.
Ministr školství Marcel Chládek byl někdejším Rathovým náměstkem.
Ministr školství Marcel Chládek byl někdejším Rathovým náměstkem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v úterý vypovídal před soudem v hlavním líčení v kauze exhejtmana Středočeského kraje a někdejšího poslance ČSSD Davida Ratha.

Chládek, který byl Rathovým náměstkem, uvedl, že umělé předražování zakázek, o kterých hovoří obžaloba, nezaznamenal. Případ projednává od loňského srpna Krajský soud v Praze.

Chládek působil od roku 2008 v zastupitelstvu Středočeského kraje, byl Rathovým náměstkem pro regionální rozvoj. Byl také zvolen do Senátu a seděl v dozorčí radě příbramské nemocnice, jejíž modernizaci zmiňuje obžaloba jako jednu z těch, které provázela korupce.

Chládek působí rovněž jako ombudsman pro krajské pacienty. Letos v lednu se stal ministrem školství.

Chládek: Peníze na kampaň ČSSD šly přes transparentní účet

Ministr při výslechu soudu řekl, že se výběrového řízení ohledně nemocnice neúčastnil, zabýval se pouze dokumenty, podle kterých byl projekt za ceny obvyklé.

"Ať to bylo v radě kraje nebo v dozorčí radě, tak tam nezaznamenávám, že by tam bylo nějaké předražení. Vždycky byla vybrána ta nejlevnější firma a nabídka," řekl po výslechu novinářům.

Podle něj záleží na důkazech, které předloží obžaloba. "Ale vzhledem k tomu, že já to mohu posuzovat pouze z materiálů, které jsem měl v radě, tak tam žádné pochybení nebylo a ani dnes bych své rozhodnutí neměnil," dodal.

Rath dříve naznačil, že údajné provize mohly mířit na kampaň ČSSD před krajskými volbami. Chládek ale uvedl, že byla financována průhledně, stála prý zhruba 4,5 milionu korun a peníze šly přes transparentní účet.

"Byla to pro mě první informace, že by takovéto prostředky (provize) měly být použity na kampaň," upřesnil šéf školství.

Vliv na sjednávání tendrů prý Chládek nevnímal

Obžaloba tvrdí, že hlavní vliv na sjednávání předem domluvených tendrů měla někdejší šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel Petr Kott, který působil jako koordinátor nemocnic a dříve byl také poslancem a šéfem krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Chládek uvedl, že jejich vliv nevnímal. "Dozvěděl jsem se to až při řešení tohoto případu," řekl.

Žalobce Petr Jirát tvrdí, že o manipulacích Pancové a Kotta věděl Rath jako hejtman a dělil se s nimi o úplatky. Trojice lékařů vinu odmítá. Rath tvrdí, že tendry nebylo možné ovlivňovat, protože prý podléhaly vícenásobné kontrole. Pancová s Kottem již dříve označili obžalobu za nereálnou.

Státní zastupitelství viní z korupce kromě Ratha, Pancové a Kotta dalších osm lidí. Jsou to zejména šéfové a manažeři firem, které se o veřejné zakázky částečně financované Evropskou unií ucházely.

Podle Jiráta byly tendry domluvené pro předem vybraného vítěze, což prý provázelo uplácení. Rathovi hrozí ze skupiny nejvyšší trest - až dvanáct let vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy