O Klause se v Austrálii perou média, politici naopak

Tereza Šídlová
20. 7. 2011 20:15
Klaus tam přednáší o globálním oteplování, oběd s ním stojí 180 dolarů
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Plzeňský kraj

Praha - Prezident Václav Klaus odcestoval do Austrálie, kde se s největší pravděpodobností stane v následujících dnech "antizelenou" superstar.

Tamní vládní politici se do schůzek s českým prezidentem nehrnou. Po Klausovi, který bude na svém přednáškovém turné popírat globální oteplování, však skočila australská média.

O svých názorech na klimatické změny má prezident promluvit v populárních ranních show v rozhlase i ve sledované televizní debatě.

Klause k snídani

Načasování Klausovy cesty není náhodné. Australská politika totiž momentálně žije třaskavou "zelenou" debatou o emisních povolenkách a "uhlíkové dani", které zavádí labouristická vláda premiérky Julie Gillardové.

"Žádostí o rozhovor se nashromáždilo kolem dvacítky a stále přibývají. Už dlouho jsme neměli v Austrálii takovou mediální pozornost jako s příjezdem pana prezidenta," řekl Aktuálně.cz velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček.

O Klausovy názory má zájem například rozhlasový moderátor Alan Jones, který uvádí podle informací z internetové encyklopedie Wikipedia nejpopulárnější ranní show v Sydney, nebo Andrew Bolt, konzervativní komentátor, který moderuje televizní talkshow na nedělní dopoledne.

Shoda s konzervativci

Na přední místa v novinách se Klausova návštěva dostala už před několika týdny. Její organizátor - konzervativní Institute for Public Affairs (IPA) - totiž sám zkontaktoval australské vládnoucí politiky s tím, že jim schůzku s Klausem domluví. Ti se ale k nabídce postavili vyhýbavě, což promptně kritizovala konzervativní opozice.

"Jedná se o konferenční cestu, tudíž se s oficiálními schůzkami s politiky nepočítá," sdělil Aktuálně.cz mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Podle Kmoníčka se prezident s australskými politiky setká na přednáškách a v soukromí, půjde ale převážně o opoziční konzervativce.

S nimi si bude dobře rozumět. Šéf australských konzervativců Tony Abbott vystupuje rázně proti labouristickým reformám. "Je to socialismus převlečený za enviromentalismus," uvedl například o uhlíkové dani.

Premiérka Gillardová svá opatření zdůvodňuje tím, že Austrálie je zemí, která produkuje nejvíc skleníkového znečištění na hlavu ze všech vyspělých zemí. Český velvyslanec ve středu nevyloučil, že by se Klaus nakonec s někým z vládnoucích politiků setkal.

Oběd za 180 dolarů

Klaus své "modré" přednášky proveze po všech významných městech Austrálie, navštíví Perth, Sydney, Canberru, Melbourne, Brisbane a Coolum. Kromě konferencí vystoupí také na University of Melbourne. V Austrálii bude dvanáct dní.

Sydney.
Sydney. | Foto: new7wonders.com

Náklady na Klausovu cestu nese podle mluvčího Ochvata zvací Institute for Public Affairs. Ten s ním ale také chystá komerční akci. Na pátek připravil oběd s Václavem Klausem, na který - podle online rezervačního systému na webu institutu - stojí vstupenka v přepočtu 3 300 korun (180 australských dolarů).

"Václav Klaus je světově známý kritik ideologie globálního oteplování. Promluví na téma: Hrozby svobodě ve 21. století," propaguje web think-tanku Klause.

Prezident Klaus také v Sydney zahájí výstavu o prvním československém prezidentovi Tomáši Garrigueovi Masarykovi.

Prezident bývá často zván do zahraničí, aby přednášel o svých konzervativních názorech, v posledních letech právě na téma globálního oteplování. Ty také sepsal do své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. Její ruský překlad sponzoroval ruský ropný koncern Lukoil.

 

Právě se děje

Další zprávy