Nový plán lidovců. Být drzejší a ukrást voliče pravici

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
22. 5. 2015 5:30
KDU-ČSL se chystá na víkendový volební sjezd. A loví experty. Hodlá totiž nabízet voličům nová témata - ekonomiku, školství a vzdělávání.
Zleva Jan Wolf, předseda strany Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman na tiskové konferenci
Zleva Jan Wolf, předseda strany Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman na tiskové konferenci | Foto: ČTK

Praha - Lidovci mají před víkendovým volebním sjezdem jasno. Už nechtějí být stranou, kterou si voliči spojují jen se zemědělstvím nebo rodinnou politikou.

Nejmenší vládní partaj, která se při sestavování kabinetu marně hlásila o některé z ekonomických ministerstev, chce po víkendu začít prosazovat právě ekonomická témata.

Chce tím přitáhnout víc voličů. Především ty, které zklamaly pravicové strany. Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek by stranu rád vrátil na volební zisky z dob její největší slávy, kdy mohla díky půlmilionu hlasů obsadit ve Sněmovně dvacet křesel. Teď jich má čtrnáct.

"Musíme začít nabízet nová témata než ta, která jsou s námi tradičně spojována. Kromě ekonomických věcí musíme podchytit také školství a vzdělávání," vyjmenovává plány Jiří Mihola, šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL a kandidát na místopředsedu strany.

Střet s ANO o Švejnara

Strana teď chce k odborníkům jako jsou rektor Karlovy univerzity Václav Hampl nebo sociolog Ivan Gabal přibrat ještě renomované ekonomy, jejichž jména by nalákala voliče a pomohla s novými tématy. Už nyní straně příležitostně radí Ivan Pilip nebo Jan Švejnar.

"Kdyby Jan Švejnar pojal úmysl obléct stranické tričko, tak bychom byli rádi. Vždyť jsme ho podporovali jako prezidentského kandidáta," myslí si Mihola.

Na Švejnarovu podporu ale myslí i další strany včetně ANO Andreje Babiše. Uznávaný ekonom, který vyučuje na prestižní Kolumbijské univerzitě v New Yorku, zatím neprojevil zájem spojit své jméno s nějakou z partají.

První náznaky, že se lidovci chystají na "ekonomickou kampaň", se objevily už v uplynulých měsících, kdy se lidovci začali hlasitěji prosazovat ve vládě například kvůli rozpočtu, elektronické evidenci tržeb nebo biopalivům.

Buďme drzejší

Podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška by lidovečtí straníci měli být i v budoucnu v mnoha oblastech "drzejší". Stranu, která se chce spíše dohodnout, ostatní vnímají spíše jako slabou.

Možný střet s koaličním partnerem ANO se rýsuje kvůli základnímu kameni lidovecké ekonomické politiky - podpoře malých a středních podnikatelů po vzoru německé CDU.

"V Německu mají spoustu velkých mezinárodních koncernů, přesto tvoří menšinu hrubého domácího produktu. U nás je to naopak a my chceme postupně ten podíl otočit," vysvětluje poslanec Jaroslav Klaška, který ve straně platí za ekonomického experta. Šéf ANO Andrej Babiš a majitel holdingu Agrofert naopak podporuje převážně velké firmy.

Kromě vlády budou mít lidovci první velkou příležitost předvést svou ekonomickou agendu příští rok v kampani před krajskými volbami. "Budeme chtít stavět na odpovědných rozpočtech a na efektivním čerpání dotací na smysluplné projekty, které podpoří investice, infrastrukturu a zaměstnanost," popisuje ministr zemědělství a místopředseda strany Marian Jurečka.

Lidovci jako středopravá strana cítí příležitost posílit i díky tomu, že pravicové strany jsou v krizi a mohou přetáhnout část jejich voličů. "Lidovci jsou často volba taktická, tyhle lidi ale musíme přesvědčit, že nás mají volit pořád. Připouštím, že vliv má i současný stav ODS a TOP 09," říká Pavel Bělobrádek, který by měl i po víkendových stranických volbách zůstat šéfem s Marianem Jurečkou jako prvním místopředsedou v zádech.

 

Právě se děje

Další zprávy