Stropnický chyboval, ale na odvolání to není, řekl Sobotka. Poslanci jednali bez kamer a záznamů

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 12. 2. 2016 15:29
Po páteční schůzce předsedů koaličních stran je jasné, že ministr obrany Martin Stropnický zůstane ve funkci. Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že ministr se sice dopustil chyby, ale není to na odchod z vlády. Zároveň ale Stropnickému doporučil, aby zvážil, zda se účastní jednání, na kterých se probírají utajované informace. Postup premiéra kritizoval předseda opoziční ODS Petr Fiala. Odpoledne jednala Sněmovna na neveřejné schůzi, ale k ničemu konkrétnímu se nedobrala, protože kvůli odporu koalice nebyl ani schválený program této schůze.
Premiér Sobotka po koaliční schůzce oznamuje, že Stropnického nechá ve vládě
Premiér Sobotka po koaliční schůzce oznamuje, že Stropnického nechá ve vládě | Foto: Radek Bartoníček

Praha - Úsměvy premiéra Bohuslava Sobotky a šéfa ANO Andreje Babiše po páteční dopolední koaliční schůzce jasně prozrazovaly, že v případě ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se shodli na jeho setrvání ve vládě. Následně to Sobotka i Babiš potvrdili, premiér "pouze" doporučil ministru Stropnickému, aby zvážil účast na jednání, kde se probírají utajované informace.

Zároveň se domluvili na společné schůzce se Stropnickým, kde věc znovu proberou. Babiš zopakoval, že kdyby se ukázalo, že nějaký ministr vynesl utajované informace, musí ve vládě skončit.

Jako první vyšel z jednání Andrej Babiš a hned dal najevo, že je s výsledkem schůzky spokojený.

"My jsme si vysvětlili názory na vyjádření pana Stropnického. Já si myslím, že on se vyjádřil na základě věcí, které byly publikovány v médiích," uvedl Babiš, podle něhož se asi Stropnický špatně vyjádřil. "Jeho pozice ve vládě je normální, jak byla, nevidím důvod, proč by se měnila," podotkl také.

Ať zváží účast, řekl premiér

Po několika dalších minutách vyšel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který prohlásil, že Stropnický udělal při komentování případu únosu Čechů v Libanonu chybu, ale ne tak závažnou, aby navrhl jeho odvolání z vlády.

"Poslechl jsem si jak názory pana místopředsedy vlády Bělobrádka, tak místopředsedy vlády Babiše, probrali jsme situaci kolem sjednocení komunikace vlády, já si myslím, že je důležité, aby vláda v těchto otázkách komunikovala společně, z tohoto hlediska si myslím, že pan Stropnický udělal chybu, ale nemyslím si, že je to chyba, která by byla důvodem pro to, abych navrhoval jeho odvolání z vlády," byla první slova, kterými Sobotka schůzku komentoval.

Vzápětí uvedl, že by se chtěl ještě se Stropnickým sejít, a zopakoval zmínku o jeho pochybení. "Platí to, že podle mého názoru chybu udělal, ale není to tak závažná chyba, abych na základě tohoto jeho kroku navrhl odvolání ministra Stropnického z vlády," sdělil premiér.

Nakonec se zmínil o tom, že Stropnický by se měl zamyslet nad tím, jestli je schopen se při zasedání vlády a Bezpečnostní rady státu účastnit projednávání utajovaných bodů. Tuto poznámku ale pronesl předseda vlády s úsměvem ve tváři, takže není jasné, nakolik ji myslel vážně.

Doslova řekl: "Pan ministr Stropnický by se měl zamyslet nad tím, jestli se bude účastnit těch bodů vlády nebo jednání Bezpečnostní rady státu, které jsou v nějakém vyhrazeném, důvěrném nebo tajném režimu, protože on jako ministr obrany se řady takových bodů musí účastnit a pak samozřejmě musí odpovídat na otázky tisku. Měl by tedy zvážit, jestli je schopen se nadále takových bodů účastnit jako ministr obrany tak, aby neporušoval režim příslušných bodů, které jsou na jednání vlády nebo Bezpečnostní rady."

Jako poslední se vyjádřil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který jako první z koalice zmínil možnost odvolání Stropnického. "Já si stojím nadále za svým názorem, že pan ministr by měl zvážit odchod z vlády. Pan premiér a pan předseda Babiš to vidí trošku jinak, takže já to respektuji," podotkl Bělobrádek.

ODS a komunisté kritizují premiéra Sobotku

Vzápětí kritizoval postup premiéra Sobotky šéf ODS Petr Fiala, "Připadá mi to naprosto nepochopitelné," prohlásil Fiala, podle kterého to svědčí o tom, že premiér vyměnil setrvání Stropnického za to, aby se nedostal do konfliktu s hnutím ANO.

"Tímto ale nedostál role premiéra, podle mě teď premiér Sobotka převzal veškerou odpovědnost za to, co se ve vládě stalo, na sebe, nevyužil příležitosti se s tím vyrovnat se ctí a ponese všechny následky. Není to dobrá zpráva pro Českou republiku," tvrdil předseda ODS, který jako první přišel s požadavkem na odchod Stropnického z vlády.

Obdobně zareagovali i komunisté, kteří dokonce požadovali odchod předsedy vlády. "Požadujeme nejen rezignaci ministra obrany, ale i demisi předsedy vlády, který nese odpovědnost nejen za koordinaci tajných služeb," napsali ve svém usnesení komunisté.

Poslanci jednali bez kamer a záznamů

Po poledni začala v Poslanecké sněmovně neveřejná schůze poslanců, na které chtěli opoziční poslanci probírat věci týkající se jak Stropnického, tak celkového úniku informací v případu Libanonce Alího Fajáda. Schůze sice začala, ale po několika vystoupeních skončila, protože chybělo to nejdůležitější - aby si poslanci vůbec schválili program této schůze. Koalice ovšem program ani dlouhé vystupování nechtěla, opozice ji za to kritizovala, a tak po třetí hodině odpoledne už utíkali poslanci domů.  

Ve chvíli, kdy jednali neveřejně, se nedělal ze schůze žádný záznam, ani elektronický, ani stenografický. Vypnuty byly také všechny kamery a obrazovky mimo jednací síň.

Vyříkat si věci z očí do očí

Jinak několik emotivních, pátečních hodin začalo před desátou ráno, kdy se premiér chystal na schůzku s šéfy koaličních stran ANO a KDU-ČSL.

"Nejlepší je se sejít a vyříkat si věci z očí do očí. Chtěl bych, abychom si s předsedy koaličních stran sedli a řekli si, jaké máme výhrady k jednotlivým členům vlády. Je potřeba, abychom si tyto věci vyříkali," prohlásil premiér Bohuslav Sobotka, který se ale vyhnul odpovědi, zda má nějaké výhrady k chování ministra Stropnického.

"Já teď nebudu komentovat jednotlivé členy vlády, myslím si, že k tomu je právě ta schůzka. Každý by měl jasně říci, co mu vadí, kde by požadoval změnu, a bavme se o tom, aby vláda fungovala lépe," řekl Sobotka.

Samotný ministr Stropnický se ke své budoucnosti nechtěl vyjadřovat. Když jej v pátek ráno Aktuálně.cz požádalo o vyjádření, řekl, že se jakýchkoliv komentářů ke své situaci zdrží. "Neřeknu ani dobrý den, protože by mě určitě někdo obvinil, že jsem porušil státní tajemství," uvedl ministr a na opakované prosby reagoval opět sdělením, že v žádném případě nebude svou situaci komentovat.

Potvrzená výměna

Ministr obrany nedávno médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů zadržovaných v Libanonu bylo to, aby Česká republika nevydala v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států.

Fajád, kterého USA podezřívají z napojení na teroristickou organizaci, byl nakonec z vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pět Čechů vrátilo do vlasti. Tento krok tvrdě kritizovaly Spojené státy.

Odchod Stropnického kvůli potvrzení mediálních informací požaduje část opozice. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že by měl Stropnický zvážit setrvání ve funkci.

V České republice existuje velmi nedospělá mentalita, říká o únicích tajných informací komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy