Neodejdu a Janouška se nezřeknu, vzkázal Bém

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
27. 3. 2012 15:00
Pavel Bém, někdejší politická hvězda ODS, definitivně ztratil podporu své vlastní strany
Pavel Bém.
Pavel Bém. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pavel Bém, někdejší politická hvězda ODS, poprvé promluvil poté, co jej vedení strany v pondělí vyzvalo ke složení poslaneckého mandátu.

Bém pro deník Aktuálně.cz uvedl, že kvůli svým vazbám na lobbistu Romana Janouška ze sněmovny neodejde, a totéž také sdělil premiéru Petru Nečasovi.

Rovněž prohlásil, že se ani v nejmenším nehodlá zříkat svého přítele Janouška, který minulý pátek v opilosti úmyslně zranil ženu. Janouškovo chování, kdy úmyslně srazil terénním vozem ženu, nicméně Bém označil za hrozné.

"Jsem si na sto procent jist, že jsem se nedopustil žádného trestného činu. A mám-li být upřímný, ani ´neetického jednání´. Proto nemohu v této chvíli s odvoláním na smyšlenou realitu složit mandát. S premiérem Nečasem jsem osobně mluvil a svoje jasné stanovisko mu sdělil," uvedl Bém v SMS zprávách z gruzínského Tbilisi, kde je právě na protidrogové konferenci.

Taková obrovská bublina

"Na mém jasně formulovaném postoji se nic nemění. Trvám na řádném vyšetření celé ´kauzy´ a potrestání viníků, padni komu padni... Nechť je vyšetřen i samotný obsah odposlechu. Soud o ´vině´ už zde média vyslovila, tak si počkejme, jak bude znít závěr vyšetřovatelů," dodal Bém.

Lobbista Roman Janoušek poté, co ho policie v pátek propustila, na záběrech Prima family.
Lobbista Roman Janoušek poté, co ho policie v pátek propustila, na záběrech Prima family. | Foto: Repro: Aktuálně.cz

Celý příběh o nadstandardních vztazích s lobbistou Romanem Janouškem, který vyšel najevo díky odposlechnutým rozhovorům s exprimátorem, Pavel Bém považuje za bublinu: "Obrovská nafouklá bublina. Tak kvůli tomu se mám vzdávat mandátu? To asi není možné ani správné. Snaze Petra Nečase o takzvanou očistu ODS rozumím, ale zde se dotýká lidské důstojnosti a cti a já v tuto chvíli uhnout ze svého rozhodnutí nemohu."

Romana Janouška, který profitoval ze svých blízkých vazeb na komunální politiky, se poslanec zříkat nehodlá.

"Tuto otázku jsem, tuším, dostal od vás už před třemi lety. Řekl jsem tehdy, že své kamarády neopouštím jenom proto, že na ně zafouká či se proti nim obrátí štěstí. Teď by to bylo strašně jednoduché, protože to, co udělal, je hrozné a lidsky mě to ničí. Ale neudělám to. To není žádné hrdinství, spíše jakási vrozená dispozice," prohlásil Bém.

ODS: Pavle, polož to

Nejvyšší stranické špičky na úterním jednání grémia ODS plně podpořily premiéra a svého šéfa Petra Nečase, který vyzval Béma, aby kvůli kauze odposlechů složil svůj poslanecký mandát.

"Myslím, že by udělal moc dobře, kdyby se ho vzdal," uvedla 1. místopředsedkyně ODS a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Odposlechy, které údajně unikly BIS do Bártovy ABL a následně k novinářům, zveřejnil deník MF Dnes. Zaznamenávají vztahy mezi tandemem Bém-Janoušek, i jak úkolovali klíčové úředníky pražského magistrátu.

Pražští občanští demokraté nemají na svého někdejšího primátora a jednoho z hlavních politických hráčů žádné páky. Nemůžou například ani iniciovat odchod Béma ze sněmovny, vše je na jeho uvážení.

Ze strany ho může vyhodit jen Výkonná rada ODS, a to na doporučení pražské regionální rady.

Exprimátor sice v pondělí pozastavil členství, ale sám to považuje za časově omezený krok. Za půl roku prý bude kauza vyšetřena a jeho jméno očištěno.
 
Poslaneckého mandátu se zatím vzdát nehodlá. Osobní odpovědnost prý vyvodí, až pokud se ukáže, že porušil zákon. Bém to uvedl v textu, který napsal pro Hospodářské noviny.

"Nehodlám utíkat jako uličník s absurdním přiznáním na čele," napsal mimo jiné.

"Naopak, budu bojovat do posledního dechu. Koneckonců, na to jsem byl vždycky zvyklý. Ať už na Everestu, nebo v české politice," uvedl bývalý primátor a horolezec v textu pro HN.

V tuto chvíli není Pavel Bém ani členem poslaneckého klubu ODS. Nezařazeným poslancem se stal poté, co pozastavil členství v ODS.

"Stejně jako Michal Doktor, když přestal být členem ODS, přestal být automaticky členem klubu. Máme takovéto pravidlo, které v poslaneckém klubu platí odjakživa. O tom se nehlasuje," prohlásil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Sám Stanjura chce s Bémem mluvit o tom, že by měl mandát složit. Vzhledem k tomu, že je Bém v zahraničí, není zatím termín schůzky jasný.

Pokud se ovšem Bém nevzdá mandátu sám, nemá strana žádnou páku na to, aby ho k tomu donutila.

"Tak mu mandát prostě zůstane. Nebylo by to poprvé v tomto volebním období. Je to jeho ústavní právo a jeho individuální zodpovědnost," dodal Stanjura.

 

Právě se děje

Další zprávy