Vláda schválila miliardy pro nemocnice, peníze dá i SÚKL

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
9. 4. 2014 18:08
Vláda podpořila navýšení plateb za státní pojištěnce, čímž se vykompenzuje výpadek po zrušení poplatku za hospitalizaci.
Vláda podpořila navýšení plateb za státní pojištěnce.
Vláda podpořila navýšení plateb za státní pojištěnce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda pro tento a příští rok vykompenzuje výpadek v rozpočtech nemocnic navýšením plateb za státní pojištěnce. Na tiskové konferenci po jednání svého kabinetu to oznámil premiér Bohuslav Sobotka. Od července by tak mělo do zdravotnických zařízení přitéct celkem 2,1 miliardy, o které přišla zrušením stokorunového poplatku za hospitalizaci.

Více peněz od pojišťoven dostanou nemocnice i příští rok, zhruba dvojnásobek toho co letos. Zde však vláda ustoupila kritice ministra financí Andreje Babiše. Ve středu proto ministři odsouhlasili kompromis, kdy miliarda půjde z rozpočtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček byl po jednání spokojený. "Na předsednictvu vlády se o tom vedla diskuse s místopředsedou vlády, který říkal, že je to hodně peněz. A já jsem tady měl vstřícnou nabídku, že se budeme podílet miliardou v rámci zdravotnických zdrojů. Na závěr jsme si s panem ministrem na to podali ruku," řekl po tiskové konferenci.

Podle Němečka ministerstvo potřebné finance vezme z peněz, které ústav vybral od firem na poplatcích za posouzení a správní řízení. "Nemůžeme s tím počítat jako s pravidelným příjmem," upozornil však ministr s tím, že loňský rok byl v tomto směru výjimečný.

K tomu, aby bylo možné miliardu z rozpočtu SÚKL získat, bude třeba změna zákona o léčivech. Tím se totiž financování ústavu řídí. Němeček si stanovil termín do konce června, do kdy by měl vládě novelu předložit. "Předpokládám, že to bude nějaká jednoduchá novelka," dodal Němeček.

Babiš a ministři za hnutí ANO sice původně pro opatření hlasovali, ale podle Babiše pouze s tím, že bude platit pouze pro tento rok. V dalších letech by podle Babiše mělo zdravotnictví najít potřebné peníze uvnitř resortu.

Němeček ještě před jednáním varoval, že pokud by vláda příslušné usnesení ve středu nepřijala, nemuselo by se podařit opatření schválit včas. Zákon, kterým dojde k navýšení odvodů ze současných 787 na 845 korun, totiž bude muset schválit ještě parlament.

Ke schválení navýšení plateb už tento týden vyzval vládu krizový štáb sdružující asociace nemocnic, svaz pacientů, radu osob se zdravotním postižením i zdravotnické odborové svazy. Podle nich by nenahrazení výpadku znamenalo krach některých nemocnic, u jiných potom zhoršení péče.

 

Právě se děje

Další zprávy