Němcová nechce být prezidentkou, primárek se nezúčastní

Domácí Domácí
16. 4. 2012 20:01
Prospěšnější budu v Poslanecké sněmovně, říká
Miroslava Němcová
Miroslava Němcová | Foto: Jan Langer

Praha - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se nehodlá účastnit stranických primárek o nominaci pro prezidentské volby.

"Po důkladném zvážení všech okolností jsem se rozhodla neúčastnit se nominačního procesu uvnitř ODS a nepožádala jsem tedy mé domovské regionální sdružení ODS Vysočina o nominaci na funkci prezidenta republiky," napsala v prohlášení.

Podle ní je nyní nejdůležitější, aby nebyla zpochybněna stabilita ústavních institucí. "Jsem přesvědčena, že právě v této turbulentní době mohu prospět České republice daleko více v pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky."

Sobotka, nebo Tošenovský

Nástupce Václava Klause na Pražském hradě začátkem příštího roku vůbec poprvé vyberou občané. Dosud svůj záměr kandidovat avizovali mimo jiné expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman či ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Občanští demokraté rozhodli, že svého kandidáta vyberou v primárních volbách všichni členové. Kromě Němcové se hovořilo i o senátorovi Přemyslu Sobotkovi a europoslanci Evženu Tošenovském.

Nedávná sonda Aktuálně.cz mezi představiteli ODS v krajích ukázala, že šéfka parlamentu by patřila mezi favority vnitrostranického klání. Z průzkumu totiž vzešla jasná úvaha: Sobotka by byl spíše kandidátem pro parlamentní volbu, v přímé volbě má ale větší šance Němcová.

 

Právě se děje

Další zprávy