Od pussy až po kalašnikov, tak šly slovní přestřelky mezi Zemanem a Sobotkou

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 1. 2016 16:25
Zemanův nemístný bonmot o tom, že premiéra Bohuslava Sobotky se lze zbavit buď svobodnými volbami, nebo použitím kalašnikovu, není jediný který prezident na adresu ministerského předsedy vzkázal. A dle zákonu akce a reakce, ani Sobotka si neodpustil řadu výroků na adresu prezidenta. V grafice naleznete výběr výroků, které si politici vzájemně vzkázali.
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka.
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Zemanovy výroky na adresu Sobotky

"Mám-li být smířlivý, musím říci, že lidsky dokážu pochopit, jestliže zrádce omlouvá svoji vlastní zradu." (reakce na Sobotkovo tvrzení, že po roce 2003 lze v Zemanově politickém angažmá pozorovat jednání, které poškozovalo ČSSD; Parlamentní listy 8. března 2015)

"Svou váhavostí, svou nerozhodností a řadou dalších zdánlivě smířlivých a zdánlivě humanistických gest, která podle mého názoru nedoceňují reálné nebezpečí." (odpověď na dotaz, zda premiér ohrožuje svým postojem k migrační krizi bezpečnost ČR; Mladá fronta Dnes 26. listopadu 2015)

"Víte, já jsem starý pán. A já s úsměvem přehlížím klukovské drzosti, jako je tato." (reakce na Sobotkovu kritiku prezidentova vystoupení na jednom pódiu s představiteli Bloku proti islámu při oslavách 17. listopadu na pražském Albertově; Mladá fronta Dnes 26. listopadu 2015)

"Vztahy s premiérem bych nedramatizoval, a už vůbec bych to neviděl osobně. V každé demokratické společnosti existují rozdílné názory." (Partie televize Prima 29. listopadu 2015)

"Bohužel a ještě jednou bohužel prezident nemá takovou kompetenci." (na dotaz, zda odvolá premiéra z funkce kvůli jeho postoji k migrační krizi; Frekvence 1 6. prosince 2015)

"Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta - a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta - a ta se jmenuje kalašnikov." (odpověď na dotaz studentky při setkání s občany v Tišnově 26. ledna, jak by bylo možno odvolat premiéra Sobotku)

 

Právě se děje

Další zprávy