Nechte nás pěstovat konopí, prosí lidé, co se jím léčí

Kateřina Eliášová
21. 3. 2008 21:00
Petice za beztrestnost pěstování už mají zákonodárci
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lidé, kteří se léčí pomocí marihuany, požádali v těchto dnech zákonodárce o změnu trestního zákoníku.

Petici žádající změnu dosud podepsalo přibližně sto lidí. Kromě samotných uživatelů, právníků, vědců, ekonomů a odborníků v pomáhajících profesích ji podepsali i známí umělci jako zpěvačka Marta Kubišová, David Koller, fotograf Jindřich Štreit nebo filmařka Olga Sommerová.

"Nemůžeme se smířit s tím, že v naší zemi jsou lidé považováni za zločince jen proto, že se léčí konopím (marihuanou). Tito lidé neučinili ani jeden ze skutků, které jsou v civilizovaném trestním právu hodny trestu," stojí v jejich žádosti.

Přečtěte si: Žena pěstovala konopí, Nejvyšší soud se jí zastal

Konkrétně navrhují, aby si každý dospělý člověk mohl na základě písemného oznámení ministerstvu zdravotnictví vypěstovat 1,5 kilogramu marihuany ročně.

Petici zaštítilo občanské sdružení Art Language. Na webových stránkách "Konopí je lék" zveřejnilo odborné zprávy a studie o léčbě konopím (marihuanou).

Pro konopí do lékárny

Aktuálně.cz oslovilo některé zákonodárce s otázkou, zda by byli ochotni takové změny podpořit.

"Já s touto věcí nesouhlasím. Uvědomuji si, že marihuana může v určitých případech pomoci v léčbě některých nemocí nebo ve zlepšení zdravotního stavu lidí. Nechal bych to ale na farmaceutických firmách," řekl Aktuálně.cz poslanec za ODS Boris Šťastný.

Podle Šťastného není dobré nechat kohokoliv pěstovat beztrestně marihuanu. Podle něj by bylo lepší hledat legislativní cestu, jak by si lidé mohli koupit marihuanu v lékárně na lékařský předpis.

Ondřej Liška (Strana zelených) patří spíše k liberálním politikům. On sám by změnu zákona přivítal.

"Ovšem mělo by to být upraveno přesně nějakou právní normou, je možné uvažovat nad certifikací nebo regulovaným prodejem," shodl se Liška se Šťastným. Příklad by se podle Lišky dal najít například v Holandsku nebo Kanadě.

1,5 kg? To ať posoudí lékaři

K otázce množství, které organizátoři petice požadují, se Liška nechtěl vyjádřit.

"To je otázka ne pro politiky, ale pro adiktology a lékaře," dodal.

Pavel Severa z KDU-ČSL je proti.

"Jestliže povolíme pěstování, tak nepomůžeme těm, kteří to chtějí pro vlastní potřebu, ale pomůžeme dealerům, kteří budou tvrdit, že je to pro vlastní potřebu, ale budou s tím obchodovat," varuje Severa.

Podle něj je současná právní norma, která je právě ve druhém čtení v Poslanecké směmovně, dostatečná. Umožňuje totiž držet malé množství marihuany, pěstování a distribuce je ale i nadále trestná.

"Každý trestný čin musí naplnit dvě podmínky - naplnění skutkové podstaty a společenskou nebezpečnost. Je na soudci či státním zástupci, aby společenskou nebezpečnost v daném případě posoudili," myslí si Severa.

Nový zákoník už mění pravidla

Nový trestní zákoník, který teď poslanci projednávají, už mění pravidla. Soud nebude hrozit tomu, kdo pěstuje jednu až tři rostliny konopí, případně u sebe má až dvacet cigaret marihuany nebo maximálně půl gramu pervitinu.

Za toto množství může dostat jen pokutu za přestupek. Pokud by měl u sebe více drog, byl by to už trestný čin, za který by mohl dotyčný jít i do vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy