Nečas tají obří odměny úředníků. Neřekne kdo a kolik

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
19. 1. 2012 20:00
Na 330 úředníků Strakovy akademie si na odměnách rozdělilo 28 milionů, bližší údaje úřad tají
Pootevřené dveře...
Pootevřené dveře... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoliv se premiér Petr Nečas (ODS) chlubí, kolik jeho aparát ušetřil na odměnách úředníků, konkrétní informace nadále tají.

Podle oficiálních údajů se mezi zhruba 330 zaměstnanců Strakovy akademie vloni rozdělilo na odměnách 28 milionů korun.

"V průměru na jednoho zaměstnance to dělalo 85 tisíc korun celkem za celý rok," uvedl vládní mluvčí Jan Osúch.

Takřka nic tím ale neřekl, protože celková nebo průměrná čísla neříkají nic o tom, kolik zaměstnanci Nečasova úřadu v konkrétních funkcích a za jakých podmínek berou.

"Jednotlivé částky vyplácené na odměnách nezveřejňujeme," zopakoval ve čtvrtek Osúch.

O jaké částky by mohlo jít, Nečas ve středu částečně poodhalil, když veřejně obhajoval statisícové odměny udělené loni v lednu a v březnu jeho nejbližší spolupracovnici Janě Nagyové.

Ta měla podle zjištění deníku Insider v lednu 2011 na výplatní pásce odměnu ve výši 100 tisíc korun a v březnu pak 190 tisíc korun, takže se ve druhém z uvedených měsíců vyšplhal její plat na 273 tisíc korun hrubého.
 
Nečas tvrdí, že je takováto mzda na Úřadu vlády poměrně častá a odměny v těchto řádech bere dalších asi dvacet úředníků Strakovy akademie.

Jsme úsporní - co ještě chcete?

Velmi hrubým odhadem lze z jeho slov vyvodit, že dvacítka nejvýše postavených úředníků dostane asi čtvrtinu z peněz, určených ročně na odměny pro celý Úřad vlády.

Žádosti o informace o odměnách Úřad vlády odráží tím, že hospodaří úsporně.

Mluvčí vlády upřesňuje, že vloni ušetřil Úřad vlády na platech a odměnách 21 milionů korun oproti roku 2010 a kromě toho ještě 18 milionů na provozních nákladech.

"Celkem tedy uspořil v roce 2011 celkem téměř 40 milionů korun," dodává Jan Osúch. Letos prý podle něj počítá s úsporami dalších 21 milionů korun oproti loňsku.

Podívejte se, kolik se bere na ministerstvech:

Co má veřejnost právo vědět

Podstatou je ovšem něco jiného: zda má veřejnost právo znát platy a odměny vysokých úředníků, či zda naopak úředníky chrání právo na ochranu osobních údajů.

Úřad vlády se přiklání k tomu, že v případě platů a odměn má přednost ochrana úředníka před právem veřejnosti platy znát. Proto dosud neodpověděl na opakované dotazy Aktuálně.cz, které o informace požádalo už před tři čtvrtě rokem jak Úřad vlády, tak mnoho dalších centrálních úřadů včetně ministerstev.

Nečasovi úředníci žádost z formálních důvodů vždy odmítali.

A to přesto, že Nejvyšší správní soud vynesl v květnu 2011 verdikt, že na mimořádné odměny magistrátního úředníka se nevztahuje ochrana soukromí, protože je placen z veřejných peněz.

Advokátní kancelář Tomáše Sokola, již Aktuálně.cz kvůli uplatnění zákona angažovalo, zvažuje na Úřad vlády podání žaloby.

 

Právě se děje

Další zprávy