Náramky pro vězně budou mít zpoždění. Chceme, aby nevznikla žádná pochybnost, říká Pelikán

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 10. 12. 2015 23:24
Výběr firmy, která dodá několik stovek elektronických náramků pro sledování odsouzených v domácím vězení, nabírá zpoždění. Ministerstvo spravedlnosti po námitkách firem, které o zakázku projevily zájem, upravilo podmínky. Podle ministra Roberta Pelikána je důležité, aby výběrové řízení bylo co nejprůhlednější, cenou za to je posun termínů minimálně o čtvrt roku. V první fázi by měl resort nakoupit 250 sad náramků, za kolik, to bude jasné těsně před Vánocemi, kdy se budou otevírat obálky s nabídkami.
Foto: Jan Langer

Praha - Elektronické náramky pro vězně se už za poslední roky staly evergreenem, kdy se je neúspěšně snažilo prosadit několik ministrů spravedlnosti. Robert Pelikán nicméně věří, že jemu se systém, který by do budoucna měl českému vězeňství odlehčit, zavést podaří.

Ve čtvrtek na finančním podvýboru ústavněprávního výboru připustil, že projekt nabere zpoždění. Oproti původnímu harmonogramu se celý tendr posune minimálně o čtvrt roku. "Jak se nám shromáždily dotazy, tak se ukázalo, že řada potenciálních účastníků si stěžuje na podmínky. A mě pochopitelně zneklidnilo, že by tam bylo něco, co by ovlivnilo férovost," vysvětloval poslancům Pelikán.

"Byl požadavek, aby zařízení byla odolná do -40 stupňů Celsia, což jsem měl pocit, že asi nebude v nejbližší době," zmínil na dotaz poslance Martina Plíška jednu z věcí, které se měnily. Kromě toho se ustoupilo i od podmínky, aby alkohol testery, které budou součástí sledovacího systému, byly mobilní.

Ministerstvo počítá, že v rámci tendru nakoupí v první fázi 250 sad náramků a po devadesáti sadách alkohol testerů a zařízení pro oběti v případě trestu vykázání. Do budoucna by počet odsouzených s elektronickým náramkem mohl vzrůst až na 750.

Za kolik resort celý systém nakoupí, bude jasnější ještě letos, 23. prosince se mají otevírat obálky s nabídkami. Vítěz tendru pak podle aktualizovaného harmonogramu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, bude oznámen zhruba v půlce února.

S podpisem smlouvy se počítá na začátku března, což je ale poměrně optimistická varianta. Je totiž možné, že i když Pelikán usiluje o co nejotevřenější tendr, nebude se některá z neúspěšných firem chtít smířit s tím, že o lukrativní a prestižní zakázku přijde. "To, že někdo z čistě šikanózních důvodů podá stížnost, se stát může, pak bude záležet čistě na antimonopolním úřadu, jestli žádosti o předběžné opatření vyhoví," nepřipouští si neúspěch ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy