Náměstka Votrubu bych sama odvolala, přiznala Šlechtová

ČTK ČTK
18. 3. 2015 17:31
Votruba, který v úterý odešel z ministerstva pro místní rozvoj, přechází na dopravu, kde bude dělat náměstka Danu Ťokovi.
Karla Šlechtová
Karla Šlechtová | Foto: DVTV

Praha - Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se chystala svého náměstka Ondřeje Votrubu odvolat, protože prý byla výrazně nespokojená s jeho prací. Úterní rezignací jí Votruba o pár hodin předběhl. Šlechtová tak reagovala na Votrubovo odstoupení z funkce.

Bývalý šéf agentury CzechInvest by se měl stát náměstkem na ministerstvu dopravy vedeném Danem Ťokem, kterého stejně jako Šlechtovou do vlády nominovalo hnutí ANO.

Sama bych ho odvolala

"Rezignaci pana Votruby jsem přijala bez námitek. Předešel tak mému rozhodnutí odvolat ho jen o několik hodin. Už nějakou dobu jsem považovala jeho řízení za neodpovídající nutným výsledkům a výkonům sekce," řekla Šlechtová.

Dodala, že téměř pět měsíců čekala na jednoznačné stanovisko k řešení Národního elektronického nástroje pro zadávání veřejných zakázek (NEN).

"Nasadila jsem na to celé vedení MMR, které měl pan Votruba k dispozici. Dosud i vzhledem ke všem posudkům tohoto projektu, které jsem nechala zadat, jsem nedostala doporučení jak rozhodnout ve vztahu k finančním zdrojům," dodala.

Votruba kritiku ministryně odmítá. "Nechci si vyměňovat názory, nepřijde mi to profesionální. Proto ze všech nepravd okomentuji jen toto: paní ministryně dostala jasné doporučení k NEN už v lednu," uvedl.

Odešel od rozdělané práce

Náměstka, kterého si do úřadu Šlechtová přivedla sama loni v listopadu, kritizovala i kvůli tomu, že odešel od rozdělané práce.

"Jsem si vědoma toho, že agendy, které pan Votruba zastřešoval, jsou náročné a jejich složitost se táhne daleko do historie ministerstva. Oceňuji, že pan Votruba sám vyhodnotil, že k jejich úspěšnému dokončení ve vymezeném čase nemá potřebnou razanci a úkolu se vzdal. Jeho odchod však považuji za útěk před odpovědností, ne jako čestné ukončení práce," řekla.

Odchod prý nebude mít zásadní vliv na fungování sekce. Šlechtová uvedla, že již dlouhodobě jedná přímo s odpovědnými řediteli odborů o klíčových tématech, jako jsou pražské stavební předpisy, zákon o veřejných zakázkách, příprava zákona o zadávacích řízeních či novela stavebního zákona.

Votruba na MMR vedl speciálně zřízenou sekci Veřejného investování. Před tím krátce vedl agenturu CzechInvest.

 

Právě se děje

Další zprávy