Na schůzku s premiérem jen Urban. ODS: je to arogance

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 4. 2010 17:20
Předseda ČSSD Jiří Paroubek za sebe posílá jen místopředsedu strany
Místopředseda ODS Petr Nečas
Místopředseda ODS Petr Nečas | Foto: Petr Protivánek

Praha - Občanští demokraté označili za aroganci rozhodnutí předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, že nepřijde na dnešní večerní jednání o dalším osudu vlády premiéra Fischera. Místo sebe posílá místopředsedu strany Milana Urbana.

"Vnímáme to i jako neslušnost vůči premiéru Fischerovi," prohlásil mluvčí ODS Martin Kupka. Mluvčí ovšem dodal, že jednání s premiérem Petr Nečas ani tak neodmítne, protože výběr vyjednavače za ČSSD je vnitřní věcí této strany.

Podle původních předpokladů se večer měli sejít politici ve stejném složení jako minulý týden: tedy premiér Jan Fischer, předseda ČSSD Jiří Paroubek a nový volební lídr ODS Petr Nečas. Dohodli se na tom poté, co první schůzka nepřinesla žádnou shodu.

Spor se vede o podporu vládě Jana Fischera. ODS vadí, že post ministra životního prostředí řídí ministr zemědělství Jakub Šebesta, kterého nominovala ČSSD a nárokuje si ho sama. ČSSD původně už žádné změny ve vládě nechtěla.

V pátek nicméně Jiří Paroubek nečekaně vzkázal Petru Nečasovi přes média, že sociální demokraté jsou ochotni přepustit resort životního prostředí ODS, pokud se zároveň zruší post ministra pro evropské záležitosti.

To ale ODS odmítá. Evropská agenda by tím totiž přešla na ministra zahraničí Jana Kohouta, člověka ČSSD. Petr Nečas odmítl být konkrétnější, jen prohlásil, že na večerní jednání půjdou občanští demokraté s dalšími svými návrhy.

 

Právě se děje

Další zprávy