Na financování stran bude dohlížet nový úřad, navrhuje zákon

ČTK ČTK
2. 4. 2015 16:26
Ministerstvo vnitra zveřejnilo novelu zákona, podle níž by měla mít každá strana povinný transparentní účet. Na jejich financování bude dohlížet nový úřad.
Ministerstvo vnitra.
Ministerstvo vnitra. | Foto: Irena Hošková/Economia

Praha - Politické strany a hnutí při kampani ve volbách do Sněmovny nebudou moct utratit více než 80 milionů korun. Budou si muset zřídit transparentní účet a na jejich hospodaření bude dohlížet nový úřad.

Navrhuje to ministerstvo vnitra v novelách zákonů, které se týkají politických stran. Na vládu by se mohl dostat již na konci dubna.

Politici o potřebě přísnějšího financování politických stran mluví dlouho, vládní koalice novelu zařadila mezi plánovaná protikorupční opatření.

Koaliční rada se tématem zabývala v únoru, na podobě zákona se ale neshodla. Politici měli rozdílné názory například pokud jde o limity pro dary stranám nebo nutnost transparentních účtů.

Maximální výdaje stran ve volbách

Návrh, který ministerstvo vnitra poslalo do připomínkového řízení, stanovuje maximální výdaje stran pro volby do Sněmovny na 80 milionů, do evropských voleb na 50 milionů, zastupitelstev obcí na pět milionů.

Kandidáti do Senátu by neměli utratit více na tři miliony, pokud se dostanou do druhého kola, limit by se měl zvýšit na 3,75 milionu. V prezidentských volbách zůstaly zachovány částky, které již zákon stanovuje, tedy 40 milionů, respektive 50 milionů při účasti v druhém kole.

Politické strany a hnutí by dále měly zveřejňovat podrobnější informace o svém hospodaření. Novely obsahují také povinnost zřízení transparentního účtu, který by strany musely mít pro své běžné účetnictví, ale i pro období volební kampaně.

Výjimku by měli dostat pouze kandidáti při volbách do zastupitelstev obcí. Autoři novely se totiž obávají, že by to byla příliš velká zátěž, která by především v malých obcích mohla lidi odradit od kandidatury.

Ministerstvo vnitra navrhuje, aby nad dodržováním pravidel bděl nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Podle předpokladů vnitra by zaměstnával minimálně 15 úředníků.

Náklady v prvním roce odhaduje na 20,5 milionu korun, v dalších letech by měly klesnout o pět milionů. Ministerstvo ale připouští, že 15 zaměstnanců nemusí na všechny požadované úkoly stačit.

Ve hře je i NKÚ

Druhou variantou by bylo, že by nad financováním a hospodařením stran dohlížel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který by muset přijmout pouze sedm zaměstnanců navíc. Náklady by tak byly vyšší asi o osm milionů ročně. NKÚ by ale musely vypomáhat finanční úřady, které by ukládaly politickým stranám sankce. Zároveň by v tomto případě byla nutná novela ústavy. Autoři proto tuto variantu nepreferují.

Pokud by byla porušena pravidla při financování volební kampaně, novela počítá s pokutou 50 tisíc korun, u firem by sankce mohla dosáhnout až 700 tisíc.

Navíc by úřad mohl požadovat, aby hříšníci zaplatili až jedenapůlnásobek částky, kterou dostali od sponzora a neuvedli její původ, nebo částky, o kterou byl překročen limit výdajů na volební kampaň.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dříve vyjádřil, že by předloha měla doputovat na vládní stůl již v lednu. Nynější návrh předpokládá, že by se jí kabinet mohl zabývat na konci dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy