Ministryně Válková jednala se šéfem BIS Langem o justici

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 6. 2014 17:30
Válková popřela, že by s Langem jednala její bývalá náměstkyně Hana Marvanová.
Ministryně spravedlnosti Helena Válková s premiérem Bohuslavem Sobotkou.
Ministryně spravedlnosti Helena Válková s premiérem Bohuslavem Sobotkou. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v úterý jednala se šéfem Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřím Langem o zprávách BIS, které upozorňovaly na údajný vliv podsvětí na justici. S Langem se chce scházet i do budoucna. O tématu má také brzy jednat koaliční kabinet.

Předsedové krajských soudů v úterý ve společném prohlášení uvedli, že šíření nepodložených zpráv o údajném klientelismu považují za nezodpovědné ohrožování důvěry veřejnosti v justici.

Žádné nové poznatky

Úterní setkání prý Válkové nepřineslo nové poznatky, i tak je za něj ale ráda. "Schůzka byla velmi užitečná, sladili jsme si postupy a já si myslím, že jednou za čas se s ním sejdu, abych si třeba některé věci ještě více ujasnila nebo upřesnila osobním rozhovorem," řekla.

Informace BIS o údajném vlivu podsvětí na některé krajské soudy nejsou podle ní úplně nejkonkrétnější, ale některé skutečnosti se z nich dovodit dají, a i proto by se jimi měla zabývat vláda. Podle Válkové bude problematika, které je prý věnována zvýšená pozornost, předmětem jednoho z dalších jednání kabinetu, nejlépe hned toho příštího.

"S BIS můžu mluvit jen já"

Ministryně v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně popřela zprávy o tom, že by se šéfem rozvědky jednala její bývalá náměstkyně Hana Marvanová, s níž se nedávno názorově rozešla. "Já jsem na ministerstvu spravedlnosti jediná, která může mluvit s Bezpečnostní informační službou," podotkla Válková.

Později ČTK sdělila, že Marvanová s Langem sice jednala, ale jen o veřejných částech zpráv BIS, nikoliv o utajovaných skutečnostech. Marvanová nemá podle ministryně prověrku, aby měla přístup k utajovaným informacím.

"Pokud existují konkrétní poznatky, Kolegium předsedů krajských soudů přivítá, pokud s nimi bude vládou naloženo v souladu se zákonem tak, aby byly nekalé jevy odstraněny. Předsedové krajských soudů jsou připraveni jednat, pokud takové poznatky dostanou," reagovali dnes na mediální zprávy z poslední doby soudci.

Soudci: účelová kritika

Zmínili také další údajnou příčinu sporů mezi Válkovou a Marvanovou, a to úmysl jmenovat předsedou ústeckého krajského soudu současného předsedu Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého. Zpochybnění jeho kvalit podle nich nelze s problematikou klientelismu v justici spojovat. "Nelze než důrazně odmítnout účelovou kritiku, že v dané věci jde o nátlak justiční lobby," napsali.

Veselý zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném ministerstvem spravedlnosti. Válková však před několika dny uvedla, že jej zatím nenavrhne prezidentovi ke jmenování, chce s ním napřed osobně mluvit. Proti jmenování Veselého se postavila soudcovská rada ústeckého krajského soudu, tamní soudci sepsali v jeho neprospěch i petici.

 

Právě se děje

Další zprávy