Ministrů se lustrační zákon týkat nebude, potvrdil Senát

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 10. 2014 16:28
Novelu ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman. Zákon se tak bude týkat jen vedoucích úředníků ve státní správě.
Premiér Sobotka a jeho ministři.
Premiér Sobotka a jeho ministři. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Lustrační zákon se bude vztahovat jen na místa vedoucích úředníků státní správy, nikoli na členy vlády a jejich náměstky. Senát to potvrdil v rámci novel 60 zákonů souvisejících se služebním zákonem. O jejich schválení beze změn rozhodli sociální demokraté. Normu tak dostane k podpisu prezident.

Senátoři o novelách rozhodli podle doporučení svého ústavně-právního výboru. Výbor pro veřejnou správu na podnět Miloše Vystrčila (ODS) doporučoval, aby ani členy vlády a jejich náměstky nemohli být někdejší spolupracovníci Státní bezpečnosti (StB), tedy komunistické tajné policie.

Senát o přijetí beze změn rozhodoval dvakrát, výsledek prvního hlasování totiž zpochybnil předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera. V konečném hlasování bylo pro přijetí beze změn 24 z 41 přítomných senátorů. Kromě ČSSD zvedli pro novely ruku už jen Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) a Eliška Wagnerová (za SZ).

ODS byla proti

Proti přijetí byli občanští demokraté, ostatní přítomní se hlasování zdrželi včetně zástupců vládní KDU-ČSL. Právě lidovečtí senátoři měli podle doporučení celostátního výboru strany prosadit v horní komoře opatření, která by zabránila bývalým konfidentům StB získat vládní křesla.

Lustrace budily pozornost při jmenování nynější vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Šéf ANO a nynější ministr financí Andrej Babiš nepředložil lustrační osvědčení. Pravicová opozice tehdy poukazovala na to, že kabinet porušuje platná pravidla už při svém vzniku.

Pravice se pokoušela ve Sněmovně vložit do projednávaných novel povinnost ministrů doložit čisté lustrační osvědčení a svedla o to několikahodinovou bitvu. V Senátu byly novely schváleny bez diskuse na schůzi horní komory.

Zeman služební zákon vetoval

Takzvaný změnový zákon je nutný kvůli provádění služebního zákona, na kterém se dohodly vládní koalice a pravicová opozice. Změnový zákon dává do souladu se služebním zákonem na šest desítek dalších norem, hlavně zákony o různých státních úřadech. Upravuje třeba taky zákoník práce. V intencích služebního zákona v něm zruší smluvní platy.

Služební zákon už obě komory Parlamentu schválily, vetoval ho ale prezident Miloš Zeman, který kritizuje úpravu takzvaných politických náměstků. Budou podle něho bez práce a jen pobírat plat. Zeman hrozí i případnou ústavní stížností. Sněmovna má o prezidentském vetu rozhodnout v pátek.

 

Právě se děje

Další zprávy