Ruský agent, řekl Kalousek o ministru Pelikánovi. Opilecké řeči, odvětil ministr

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 12. 2. 2016 14:22
Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se pohádali kvůli tomu, že se Pelikán rozhodl nevydat do USA Libanonce Alího Fajáda. Zatímco Kalousek označil Pelikána za agenta ruských služeb, ministr označil nařčení Kalouska za opilecké řeči" - a ještě k tomu dodal, že Kalousek má kamarády mezi obchodníky se zbraněmi.
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ve Sněmovně při reakci na kritiku od TOP 09
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ve Sněmovně při reakci na kritiku od TOP 09 | Foto: Radek Bartoníček

Praha - Jde o spor, který se týká především toho, zda česká vláda porušila či neporušila zákon, když nechala odejít Libanonce Aliho Fajáda, aniž by ho vydala USA, kterého jeho vydání žádaly. 

S tvrzením, že vláda a její ministr spravedlnosti Robert Pelikán neměl právo pustit Fajáda do Libanonu, vystoupil v pátek odpoledne předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Postupně ale spor o toto vydání přerostl v osobní invektivy mezi Kalouskem a Pelikánem.

Miroslav Kalousek nejdříve sdělil, že debaty o odvolání ministra obrany Martina Stropnického jsou jen zastíracím manévrem, protože se vláda údajně snaží všemožně utajit a zamlžit skutečnost, že ohrozila bezpečnost občanů České republiky a porušila trestní zákon. 

"Ali Fajád byl obžalován z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z pokusu použít protiletadlovou střelu a z pokusu poskytnout podporu teroristické organizaci. Tyto skutky jsou trestné i u nás, a proto měl ministr spravedlnosti pouze dvě legální možnosti - Alího Fajáda vydat našim spojencům, anebo zajistit jeho stíhání na území České republiky," prohlásil Kalousek.

Podle něj trestní zákon říká, že pokud Česká republika odmítne vydat cizího státního příslušníka, je povinna věc předložit svým orgánům činným v trestním řízení a postupovat tak, jako by daný trestný čin byl spáchaný v české jurisdikci.

Kalousek zároveň dodal, že TOP 09 dává podnět státnímu zastupitelství, zda ministr Pelikán neporušil české zákony. "Soudy rozhodly, že pan Fajád může být vydán. Ministr spravedlnosti je podle mého názoru aktivní spolupracovník ruských zpravodajských služeb, ale nemůžu to nijak doložit, nebývají na to písemné důkazy. Ale když se někdo tak chová, tak to tak asi bude," řekl Kalousek. 

Pelikán: Žádný zákon jsem neporušil

O několik minut později ministr Pelikán na tvrzení TOP 09 zareagoval a prohlásil, že Kalousek nemá pravdu.

Pelikán argumentuje tím, že USA nežádaly, aby byl Fajád případně trestně stíhaný v České republice, a údajně takové stíhání nezačal ani žalobce - proto mohl odejít do Libanonu. Zároveň vysvětloval, že Fajáda nelze označovat za teroristu, protože on a jeho komplici byli spíše obchodníky se zbraněmi.

"Pan Kalousek by si měl také uvědomit, že trestní stíhání nezahajuje ministerstvo, to dělá státní zastupitelství, a mně je známo, že se státní zastupitelství zabývalo otázkou možného stíhání proti panu Fajádovi, ale neudělalo to," řekl doslova ministr spravedlnosti v pátek odpoledne.

Pelikán si přitom "rýpl" do Kalouska, protože, když mluvil o obchodnících se zbraněmi, nepřímo narážel na to, že Kalousek měl v minulosti mezi takovými lidmi kontakty. "To by mělo být pro pana Kalouska sympatické, on má mezi nimi spoustu kamarádů," řekl doslova Pelikán. A když dostal dotaz, jestli bude žádat od Kalouska omluvu za slova o agentovi ruských tajných služeb, ministr odpověděl: "To je takové opilecké hulákání."

Nakonec se ozvalo i samotné ministerstvo spravedlnosti, které zareagovalo obdobně jako Pelikán. "USA nepožádaly Českou republiku o provedení trestního stíhání v ČR a ani tento úmysl nenaznačovaly. Nebyly tak splněny všechny podmínky pro to, aby Česko mohlo Fajáda stíhat, sdělil ČTK náměstek ministra Petr Jäger.

 

Právě se děje

Další zprávy