Mládek se navezl do Babiše. Poslanec ANO se urazil a odešel

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 20. 4. 2015 19:36
Ministr průmyslu Jan Mládek ve středu na konferenci o financování sportu napadl hnutí ANO. Je prý firmou Andreje Babiše.
Ministr průmyslu Jan Mládek
Ministr průmyslu Jan Mládek | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Z panelové diskuse o financování sportu, která ve středu proběhla v Praze, se možná vyklubal konflikt mezi dvěma největšími vládními partajemi ČSSD a ANO.

Sociálnědemokratický ministr průmyslu Jan Mládek, který diskusi moderuje, si totiž na adresu koaličního neodpustil jízlivou poznámku. Hnutí ANO podle něj "není ani stranou, ani hnutím, ale firmou Andreje Babiše".

Oprava

V předchozí verzi článku jsme mylně uvedli jednu citaci ministra Jana Mládka, když jsme napsali, že ministra financí označil za velkého cynika. Ministr Mládek větu tohoto znění nepronesl. Za chybu se jemu i čtenářům omlouváme.

Jeho poznámka rozčílila poslance za hnutí ANO Jiřího Holečka, který se zvedl a opustil sál, v němž seděl mimo jiné i předseda olympijského výboru Jiří Kejval, šéf České unie sportu Miroslav Jansta nebo ministr školství Marcel Chládek. S tím se Holeček dlouhodobě pře o koncepci sportu a kritizuje systém přidělování dotací.

"Nepochopil jsem to. Seděl jsem, poslouchal jsem a když jsem tohle slyšel, tak jsem se zvedl a odešel," potvrdil Aktuálně.cz informaci Holeček. Podle něj jde spíš o dlouhodobý Mládkův postoj, než o "vyřizování účtů" kvůli aktuálnímu sporu kvůli zákonu o sportu.

Babiš: Chládek nectí dohody

Zákon o sportu na středeční jednání vlády předložil Chládek, ohradil se však proti němu právě šéf ANO Babiš. Ten v dopise ministru školství i premiérovi napsal, že jde o porušení dohody. Žádal proto, aby zákon vláda nyní neprojednávala, což se i nakonec stalo.

"Na lednové schůzce byla uzavřena dohoda mezi panem Babišem a panem Chládkem, že nejdříve vznikne koncepce státní podpory sportu a teprve poté zákon. A pan Chládek ji nedodržel,“ vysvětlil již zmíněný Holeček.

Na to ministr školství zareagoval jen velmi stručně. "Pokud koaliční partneři cítí, že je třeba tento zákon ještě prodiskutovat na koaliční radě, nemám s tím problém," vzkázal.

Chládek v další diskusi Holečka nepřímo označil za škůdce českého sportu.

"Osobně si myslím, že někteří poslanci se tváří, ze podporují sport, ale podle mého jsou spíš škůdci. Čtyřstránkovou koncepci, kterou jsem dostal od pana poslance Holečka - dvě stránky jsou popis účastníků, na dvou stranách je napsano, že sport má dostat 42 miliard. To je super! A já říkám: dojednal jste to s Andrejem Babišem? Ne, moje práce skončila, teď je to na ministrovi školství," prohlásil Marcel Chládek.

Na slovní přestřelku zareagoval i šéf českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Jedna strana nám tu říká, že bude líp. Tak tomu budeme věřit," konstatoval Kejval za smíchu z publika.

 

Právě se děje

Další zprávy