Ministr Jurečka: Do měsíce vyberu vedení státních lesů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 2. 2014 12:25
Rozhovor s Marianem Jurečkou o tom, jak se má změnit hospodaření státních lesů.
Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Vedení státních lesů čeká zemětřesení - a nemá se týkat jen osob. Alespoň to vyplývá ze slov nového ministra zemědělství Mariana Jurečky ( KDU-ČSL), který byl kritikem hospodaření Lesů ČR už dříve.

"Musí se postupně změnit systém tendrů - aby to nebyl prodej dřeva nastojato v takové míře, jak je to dnes, ale aby lesy samy prodávaly kulatinu koncovému zákazníkovi až po vytěžení samy," říká Jurečka.

Prodej dřeva nastojato, rychlé a měnící se tendry, neprůhlednost zakázek - kvůli tomu všemu byly státní lesy pod tlakem.

"Dnes je to tak, že se vysoutěží území od pěstební činnosti až po vytěžení a nikdo není přesně schopen dopočítat, jak velké jsou skutečné náklady. Na první pohled je to jednoduché, a to i administrativně, ale stát přichází o část zisku a nejsou vytvořena pracovní místa," tvrdí Jurečka.

Nového ředitele by rád vybral rychle: "Personální záležitosti týkající se lesů bych chtěl uzavřít do jednoho měsíce." Ve hře je podle něj už jen šest lidí včetně Michala Gaubeho, který je momentálně pověřen vedením Lesů ČR. Ostatní jména ministr Jurečka říct odmítl.

Aktuálně.cz: Narazil jste při příchodu na ministerstvo na něco, co vás překvapilo nebo co by hořelo, něco jako nášlapná mina?

Marian Jurečka: Mě tam překvapují některé věci každý den. Jsem tam tři a půl dne, když beru všední dny. Udělal jsem jedno opatření: ne že bych úplně pozastavil projekty nad pět set tisíc korun, pouze jsem řekl, aby byly tyto věci rozhodnuty s mým vědomím, abych materiál k nim dostal já. A pak mohl říct: ano, toto výběrové řízení, tato zakázka, může běžet dál.

Několik takových věcí tento týden řešíme, analyzujeme s právníky, která výběrová řízení zastavíme a úplně zrušíme. Protože některé finanční prostředky v řádu milionů korun nebo dokonce desítek milionů korun nehodlám vyhazovat za zbytečné projekty.

A.cz: Pokud byste měl být konkrétnější?

Teď to nechci komentovat, v pondělí to zveřejníme. Chci mít jistotu, že to bude právně naprosto v pořádku. Ale jsou tam některé věci, které - pokud to řeknu kulantně - považuji přinejmenším za zbytečné.

A.cz: Co hoří, jsou státní lesy. Už vloni jste byl hodně kritický, jak hospodaří Lesy ČR. Kdy vyměníte vedení?

Personální záležitosti týkající se lesů bych chtěl uzavřít do jednoho měsíce. Dělám teď maximum kroků, abych dokázal za tři čtyři týdny vybrat nového generálního ředitele a celý management - nový, nebo staronový, to záleží na něm. Ale budu chtít, aby mi budoucí generální ředitel řekl své představy - procesní, jak to bude dělat, i personální.

A.cz: Máte už předvybraného generálního ředitele?

V tuto chvíli je portfolio stále otevřené, mám načtenou tak polovinu materiálů, do čtrnácti dnů bych chtěl mít nějakou představu o jednom konkrétním člověku. Předpokládám, že v této věci budou o informaci stát i koaliční partneři.

A.cz: Nakolik to bude předmět přímo koaličního jednání?

Nechci, aby se to stalo koaličním tématem. Vnímám, že jsem součástí koaliční vlády, ale zodpovědnost za resort a konkrétně za výběr této klíčové osobnosti je na ministru zemědělství.

A.cz: Řeknete nějaká jména?

Ne, opravdu ne.

A.cz: Tak alespoň jak velký je okruh těch jmen?

V tento okamžik je to okruh šesti lidí. V této šestici je i pan Gaube, momentálně pověřený řízením Lesů ČR.

A.cz: Kritizoval jste, že jediným kritériem pro zadávání zakázek těžařům byla v Lesích ČR cena. Jaká by ta kritéria měla být podle vás?

Jediné kritérium ceny bylo na první pohled pro stát výhodné. Ale málokdo z politiků se byl schopen podívat na širší dopady. Jak je decimován náš dřevozpracující průmysl, malé a střední těžební firmy, dokonce i ty velké jsou dnes už na hraně. Tak velký podnik, jakým státní lesy jsou, by mohl poměrně jednoduše i pomoci v regionech postižených velkou nezaměstnaností - vytvářet nová a smysluplná pracovní místa.

A.cz: Jenže nehrozí nárůst klientelismu? Na různorodá kritéria se pak lze vymluvit a snáze vysvětlit, proč zakázku dostala právě tato, a ne jiná firma...

Já si myslím, že ne. Máme zkušenost s městskými lesy s výměrou třeba jen několika tisíc hektarů, které si zadávají postupně pěstební i těžební činnost a samy si třídí a prodávají dřevo. Vytvářejí pracovní místa. A jejich ziskovost je velice slušná.

To je koncept, ke kterému by se Lesy ČR měly postupně ubírat. Nezmění se to ze dne na den. Musí se postupně změnit systém tendrů - aby to nebyl prodej dřeva nastojato v takové míře, jak je to dnes, ale aby lesy samy prodávaly kulatinu koncovému zákazníkovi až po vytěžení samy.

Dnes je to tak, že se vysoutěží území od pěstební činnosti až po vytěžení a nikdo není přesně schopen dopočítat, jak velké jsou skutečné náklady. Na první pohled je to jednoduché, a to i administrativně, ale stát přichází o část zisku a nejsou vytvořena pracovní místa. Firmy se jen předhání v co nejnižší nabídce, takže stromky v lesích sázejí obyvatelé z daleké Asie. Nic proti tomu, kdybychom měli dvouprocentní nezaměstnanost. Ale my jsme v jiné situaci.

A.cz: Ještě jedna věc: V minulém volebním období jsme dost hlasitě slyšeli podezření, že Lesy ČR skrytě financovaly politické strany. Budete to ještě vy prověřovat?

Teď jsme začali monitoring  a pozastavili některé kroky na ministerstvu zemědělství...

A.cz: Včetně státních lesů?

Ne, zatím jen přímo na ministerstvu. Pak je ale plánujeme udělat i v podřízených organizacích. Půjde o sponzoring, marketing, nákup IT a právních služeb. To chci podrobit opravdu detailní kontrole.

Státní podnik, jako jsou Lesy ČR, rozhodně nepotřebuje reklamní kampaň v takovém rozsahu - třeba dvojstránkovou reklamu v českých denících. Jsou tady důvodná podezření, že se tak sponzorovaly kampaně některých politických stran.  Teď to nechci ani potvrzovat, ani vyvracet.

 

Právě se děje

Další zprávy