Ministr Blažek nakupoval vedle bytů i pozemky

Martina Machová Martina Machová
15. 7. 2012 12:11
Za všechy své nemovitosti utratil ve zmíněných letech na 13 milionů korun
Ministr Pavel Blažek.
Ministr Pavel Blažek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek má ve svém majetku bohaté realitní portfolio, do něhož kromě domu v Brně a několika bytů různě po republice patří i přes pět hektarů pozemků v jeho Jihomoravském kraji.

Zjistil to v katastru nemovidostí deník Insider, který už tento týden popsal nákupy domů a bytů, které místopředseda ODS udělal v letech 2001 až 2010. Za všechy své nemovitosti utratil ve zmíněných letech na 13 milionů korun.

Do pozemků přitom nový člen vlády investoval v letech 2007 a 2008. Tak mu dnes jako spoluvlastníkovi patří 4,6 hektaru luk a lesů v malebné krajině u jihomoravské vsi Rojetín a dalších 8,66 tisíce metrů čtverečních na hranici Chráněné krajinné oblasti Moravský kras v Březině u Křtin.

Věděl do i Venclík

Na rozdíl od domů a bytů, u kterých je jako spoluvlastník zapsána i jeho manželka, je v případě pozemků uveden sám, respektive se svými společníky.

Obě lokality, do nichž Pavel Blažek investoval, spojuje jméno Roberta Kerndla, Blažkova politického spojence, s nímž ministr sedí ve vedení města Brna.

Obě byly také výhodnou koupí a obě mají další potenciál ke zhodnocení. Zatímco v Rojetíně vzniká zcela nový územní plán (ves o 74 nastálo hlášených obyvatelích dosud žádný neměla), Březina je už nyní vyhledávanou lokalitou pro stavbu rodinných domků.

Kromě pěkného okolí totiž skýtá další výhodu - je dobře dostupná z Brna, což možná přilákalo i dalšího vlivného muže jihomoravské ODS Milana Venclíka, který u této obce koupil hájenku.

Březina u Křtin, tady chtějí Blažkovi stavět.
Březina u Křtin, tady chtějí Blažkovi stavět. | Foto: Martina Machová

S Kerndlem do Březiny

Za řadový domek v Březině developeři průměrně chtějí kolem 4 milionů korun a cena stavební parcely se pohybuje mezi 750 až 1000 korunami za metr čtvereční.

Pavel Blažek a spol. zde nakupovali v roce 2007 za 320 korun a celkově za pozemky zaplatili 2,77 milionu. V dané lokalitě polohou vynikají, avšak stále zejí prázdnotou. Kolem už se přitom staví.

„Měly sloužit buď k pronájmu, nebo ke stavbě našich rodinných domků. Ale protože nemáme čas, nedostali jsme se k tomu," přibližuje koupi půdy a její další osudy ministr Blažek. „Třeba si tam něco postaví až naše děti," dodává.

Kromě Roberta Kerndla je spoluvlastníkem v Březině i jeho otec Vladimír („Laďa"), populární zpěvák a častý interpret z předvolebních mítinků ODS. Jen pro doplnění - čtvrtým spolumajitelem je muž, který podle Blažka pozemky ke koupi vytipoval.

Kouzlo územního plánu

Mnohem rozlehlejší než ty v Březině jsou pak pozemky Pavla Blažka v Rojetíně. Celkově si zde tandem Blažek - Kerndl ml. pořídil 4,6 tisíce metrů čtverečních a zaplatil za ně 50 tisíc korun.

„Byla tam výhodná nabídka na koupi a my jsme uvažovali, že to někomu pronajmeme," vysvětluje další nákup Blažek.

Tentokrát se na investiční akci brněnských politiků podílel i místní starosta Pavel Hubálek a každý vlastní jednu třetinu. S novým členem vlády ho prý seznámil Robert Kerndl, který má v sousední vsi chalupu.

Pozemek v Líšni, tady stálo rekreační stavení.
Pozemek v Líšni, tady stálo rekreační stavení. | Foto: Karel Toman

„Vlastně ani nevím, proč jsme to kupovali, na stavění to není. Není v tom žádný byznys plán," reagoval na dotaz Aktuálně.cz, jaké má trojice politiků s pozemky plány, první muž Rojetína. „Možná někdy do budoucna, kdyby se změnila aglomerace, tak možná," dodal.

Pozemky podle něj byly levné zejména proto, že jde o chudý kraj, a také proto, že zbyly po prodeji jedné z chalup. Zatímco dům se prodal, pozemky nikdo nechtěl.

V současnosti v Rojetíně vzniká nový územní plán a otázky na to, jak může ceně ministrových pozemků pomoci, nedopadly s valným vysvětlením.

Zpracovatel územního plánu - architekt Alexander Běhal - i oficiální pořizovatel - úřad v Tišnově - odkazují s odpověďmi zpět na rojetínského starostu, který je sám do změn zainteresován.

Pavel Hubálek posléze přiznává, že takzvaná rozvojová zóna se týká i jeho společných pozemků s ministrem. „Jde jen o pár metrů čtverečních," říká starosta Hubálek a z jeho slov vyplývá, že pozemky spadly mezi ty, kam by se mohla ves rozrůstat samovolně. „Nežádám ani o změnu územního plánu ani o stavební povolení," dodává k tomu Pavel Blažek. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pordej pozemků.

 

Právě se děje

Další zprávy