Ministerstvo za ministerstvo, nabízí Paroubek Nečasovi

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 4. 2010 13:13
Dáme vám životní prostředí, pokud odejde Chmiel, zní z Lidového domu
Jiří Paroubek diktuje podmínky, za kterých ve vládě ustoupí ODS
Jiří Paroubek diktuje podmínky, za kterých ve vládě ustoupí ODS | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zrušte si jedno ministerstvo a necháme vám druhé. To nepřímo vzkázal předseda ČSSD Jiří Paroubek občanským demokratům.

Nabídka, která se podle šéfa sociální demokracie "nedá odmítnout", spočívá v návrhu Lidového domu zrušit post ministra pro evropské záležitosti, jemuž nyní vládne nominant ODS Juraj Chmiel.

Pak dostanete životní prostředí

Za takovýto ústupek by ČSSD přenechala ODS křeslo ministra životního prostředí, které si občanští demokraté nárokují po odchodu zelených. "Tím by zůstala zachována rovnováha ve vládě," je přesvědčen Paroubek.

S návrhem přišel veřejně jen den poté, co se s Petrem Nečasem nedohodl na řešení podpory pro kabinet Jana Fischera.

Ta je ohrožena poté, co vládu opustili ministři za zelené a premiér pověřil řízením resortu životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu, jehož nominovala ČSSD.

Nový volební lídr ODS Petr Nečas posléze dokonce pohrozil, že by svoji podporu Fischerovu kabinetu mohla po SZ stáhnout i ODS.

ODS: nebudeme jednat přes média

"Pan Paroubek variantu, kterou dnes mediálně prezentoval, na včerejším jednání vůbec nezmínil," postěžoval si volební lídr ODS Petr Nečas. "Z toho je vidět, že mu jde spíš o mediální kampaň, než o věcné řešení konkrétního politického problému."

Dodal, že Paroubkův návrh nebude komentovat přes média.

Na dotaz ale Petr Nečas připomněl, že ČSSD počítá ve svém programu s ministerstvem pro evropské záležitosti. "Je tedy podivné je rušit na několik měsíců," komentoval to Nečas. "Ale tušíme, proč se to teď zrodilo."

Podle něj je důvodem to, že ještě tato vláda bude zpracovávat národní cíle v ekonomické nebo soicíální oblasti jako podklad pro Evropskou unii a premiér Fischer už oznámil, že dokument nebude zpracovávat ministerstvo zahraničí, ale ministr pro evropské záležitosti, kterého nominovala právě ODS.

"Kdyby se tento post zrušil, přešlo by to na ministerstvo zahraničí, které vede člověk nominovaný ČSSD," uzavřel svou úvahu Petr Nečas.

Místopředseda ODS Petr Bendl pak pro Aktuálně.cz upřesnil, že občanští demokraté přijdou na jednání s Jiřím Paroubkem a premiérem Fischerem se svými návrhy. Poradí se o nich ještě grémium ODS v úterý ráno.

A mateřskou prosadíme!

Zároveň sociální demokraté oznámili, že budou požadovat ještě jednu řádnou schůzi sněmovny, a to těsně před volbami. Chtějí na ní ještě do voleb prosadit zvýšení mateřské.

"Bude to naše priorita," prohlásil předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. "A věříme, že schůzi podpoří strany, které podporují návrat výše mateřswké na loňskou úroveň."

Bez řádné schůze by už levice neměla šanci mateřskou prosadit. Na dubnovou schůzi, která měla být poslední, se ještě prezidentovo veto nedostane a na mimořádné schůzi je riskantní o vetu hlasovat.

"Nevím, zda je dobře deset dní před volbami spoléhat na racionální jednání Poslanecké sněmovny," stručně na to reagoval za ODS Petr Nečas. "Na poslaneckou sněmovnu už opravdu nebude hezký pohled."

Podle výkladu ODS, který podpořil i legislativní odbor sněmovny, totiž na mimořádných schůzích o vetech Senátu a prezidenta hlasovat nelze. ČSSD to sice zpochybňuje, riskovala by ale případnou žalobu u Ústavního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy