Zákaz kouření v restauracích nemusí být striktní, Benda chce povolit kuřárny, ministerstvu to nevadí

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
30. 3. 2016 13:49
Chystaný plošný zákaz kouření v restauracích by nemusel znamenat, že si kuřáci budou muset chodit zapálit ven na ulici. Poslanec Marek Benda navrhuje, aby si hospodští mohli ve svých restauracích zřídit oddělenou kuřárnu, kam by si hosté nosili pití sami. Obsluha by tam nemusela. Právě proto, že by se číšníci i servírky cigaretovému kouři vyhnuli, je ministerstvo zdravotnictví ochotné na Bendův návrh přistoupit.
Do kuřáren by si hosté museli pití nosit sami.
Do kuřáren by si hosté museli pití nosit sami. | Foto: Thinkstock

PrahaKuřáci mají naději, že by si ani po úplném zákazu kouření v restauracích nemuseli chodit zapálit ven. Poslanec za ODS Marek Benda navrhuje, aby si majitelé mohli ve svých hospodách zřizovat kuřárny. A ministerstvo zdravotnictví není proti. Změna by podle zdravotního výboru měla platit od roku 2017.

"Tohle je maximální míra kompromisu. Není to tak, že se v restauracích bude kouřit, ale že tam může být oddělený prostor, kam nebude vcházet obsluha. Budu si tam muset vnést nápoj sám, ale budu tam moci kouřit," vysvětluje Benda s tím, že místnost by mohla zabírat maximálně čtvrtinu plochy restaurace.

Ministerstvo dosud nechtělo o jakýchkoli výjimkách ze zákazu kouření v restauracích ani slyšet. Argumentovalo hlavně ochranou zdraví servírek a číšníků. Ti by ale v případě schválení Bendova návrhu do kuřáren chodit nemuseli, a cigaretovému kouři by se tak vyhnuli. Úřad ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) tak nakonec k návrhu zaujal neutrální stanovisko.

"Řeknu to upřímně, je to kompromisní varianta, ke které jsme přistoupili. Tato varianta alespoň umožňuje, aby nedocházelo k poškození zdraví zaměstnanců,“ uvedla Němečkova náměstkyně Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

Takzvaný protikuřácký zákon, který ale řeší třeba i podávání alkoholu, míří do třetího čtení. Poslanci k němu mají přes dvě stovky připomínek a pozměňovacích návrhů. Ve středu dopoledne je všechny projednal sněmovní zdravotnický výbor. K Bendovým kuřárnám se na rozdíl od ministerstva nakonec postavil odmítavě.

Benda ale věří, že ve sněmovně by mohl uspět. "Myslím, že tohle je věc, která by ve sněmovně projít mohla. Přeci jen výbor je v tomhle směru o něco militantnější než zbytek sněmovny, protože je v něm většina zdravotníků," řekl poslanec s tím, že každý hospodský by měl mít právo si o kouření ve své restauraci rozhodovat sám.

Výbor naopak jednomyslně odsouhlasil návrh Roma Kostřici (TOP 09), aby se nesmělo kouřit v autě, v němž cestuje dítě. Ministerstvu by se takový zákaz také líbil, přesto se k návrhu staví neutrálně, protože s ním nesouhlasí ministerstvo dopravy.

"Tento návrh sice upravuje zákaz kouření v automobilech, ale neřeší, jakým způsobem by se měla provádět kontrola," vysvětlila Teska Arnoštová, proč ani jedno z ministerstev Kostřicův nápad nepodpořilo.

 

Právě se děje

Další zprávy