Mertlík: Dával jsem si 25 procent, vláda mohla vybrat lépe

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
21. 7. 2014 14:15
Nominant sociální demokracie na eurokomisaře Pavel Mertlík hodnotí výběr Věry Jourové jako politické rozhodnutí.
Pavel Mertlík
Pavel Mertlík | Foto: ČTK

Rozhovor - Několik týdnů sociální demokracie v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou tvrdila, že jediným jménem na post českého eurokomisaře je ekonom a bývalý ministr financí Pavel Mertlík.

Po konzultacích Sobotky s budoucím šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a pátečním jednání stranických špiček však ČSSD ustoupila a podpořila nominantku hnutí ANO Věru Jourovou výměnou za podporu bodů ze svého programu.

Mertlíka to podle jeho slov nepřekvapilo. "Já už když jsem tu nabídku přijímal, tak jsem si dával šanci na úspěch zhruba 25 procent, což se vlastně potvrdilo," říká v krátkém rozhovoru.

Aktuálně.cz: Jak hodnotíte výběr ministryně Jourové jako kandidátky na eurokomisařku?

Pavel Mertlík: Paní Jourovou neznám, ale její životopis podle mě není zárukou, že přesně ví, co bude v Evropské komisi dělat.

Jak ale hodnotíte, že sociální demokracie ustoupila a paní Jourovou podpořila namísto vás?

Já už když jsem tu nabídku přijímal, tak jsem si dával šanci na úspěch zhruba 25 procent, což se vlastně potvrdilo. Ale beru to tak, že jde o standardní politické vyjednávání.

Druhá věc je to, že pokud se Evropská komise bude chovat političtěji než dříve, tak příslušnost paní Jourové k frakci ALDE může znamenat handicap při jednáních a může to být v důsledku handicap i pro Českou republiku.

Mohla vláda vybrat někoho úplně jiného?

Myslím si, že bylo možné vybrat nestranickou, liberálně smýšlející ženu. Napadá mě například Michaela Erbenová, která byla šest let v bankovní radě ČNB, byla i poradkyní prezidenta. Nyní je na vysoké funkci ve Světové bance, má tedy daleko větší zkušenosti z mezinárodního prostředí.

Nebo Hana Brixi, která má zkušenosti rovněž ze Světové banky, rovněž byla poradkyní prezidenta, pracovala i pro Světovou zdravotnickou organizaci. Navíc hovoří šesti světovými jazyky, včetně čínštiny. To jsou jména dvou žen, které pokládám za vědomostně i zkušenostně kvalifikovanější.

Výběr sice není příliš velký, ale schopné liberálně smýšlející ženy se dají i v České republice najít.

Vy osobně, budete dál spolupracovat se sociální demokracií?

My jsme se v pátek sešli s panem premiérem Sobotkou, dál zůstávám jeho poradcem. Máme spolu dobrý osobní vztah, takže na tom nehodlám nic měnit.

 

Právě se děje

Další zprávy