Lidovci mají zásadní připomínky k plnění koaliční smlouvy

ČTK ČTK
16. 9. 2014 11:53
Jako příklad toho, co se lidovcům nelíbí na naplňování koaliční smlouvy, šéf KDU-ČSL Bělobrádek uvedl převod sociálních služeb na kraje.
Podpis koaliční smlouvy
Podpis koaliční smlouvy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidovci předloží na nejbližší koaliční radě několik připomínek k práci koalice. Chtějí mimo jiné, aby vládní strany zhodnotily dosavadní plnění koaliční smlouvy a vládního programu.

Výhrady mají také k samostatnému postupu některých koaličních poslanců ve Sněmovně. Informoval o tom předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek na bilanční tiskové konferenci k působení lidovců ve vládě.

"Jsem připraven na nejbližší koaliční radu předložit několik zásadních připomínek. Jedna z nich bude, abychom vyhodnotili, jak je plněna koaliční smlouva a jak je plněno programové prohlášení vlády," uvedl Bělobrádek. Toto hodnocení považuje za "důležitou sebereflexi", která koaličním stranám podle něj velmi chybí.

Jako příklad toho, co se lidovcům nelíbí na naplňování koaliční smlouvy, šéf KDU-ČSL uvedl převod sociálních služeb na kraje.

"Má-li být převod sociálních služeb na kraje, tak je tam také, že má být transparentní, že má být spravedlivý a že má vzniknout systém sítě sociálních služeb, že má být víceleté financování. Nelze pouze vytrhnout jednu část a bez té další, aby to fungovalo," poznamenal Bělobrádek.

Se zástupci ČSSD a hnutí ANO chce také debatovat o tom, zda koaliční poslanci postupují ve Sněmovně také jako vládní zákonodárci. "Předkládání vlastních poslaneckých návrhů nebo podporování poslaneckých návrhů opozičních poslanců považuji za poněkud podivné," konstatoval předseda lidovců s tím, že strana toto téma už jednou na koaliční radě vznesla.

"Buď jsme koalice, nebo ne"

"Je potřeba se bavit o tom systému, protože buď jsme koalice, nebo koalice nejsme, ale je potřeba to jasně říci," dodal.

KDU-ČSL má ve vládě tři zástupce. Vedle Bělobrádka, který je vicepremiérem pro vědu a výzkum, řídí první místopředseda strany Marian Jurečka ministerstvo zemědělství a Daniel Herman vede resort kultury.

Všichni v úterý převážně pozitivně hodnotili své dosavadní působení ve vládě a pochvalovali si, že se jim daří prosazovat lidovecké priority. Bělobrádek práci svých stranických kolegů nechtěl známkovat, ale řekl, že by jim nedal černý puntík, ale obrázek, jako se dává dětem v první třídě.

V příštích týdnech se chce Bělobrádek sejít také s náměstky za KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy