Levice se zlobí, ODS zablokovala jednání sněmovny

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 2. 2010 18:14
Jaké obstrukce? diví se občanští demokraté. Hovoří o prostoru k diskusi
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schůze Poslanecké sněmovny pokračuje v podobném duchu, jako tomu bylo minulý týden.

Klub ODS ji předčasně ukončil a zabránil hlasování o privatizaci Letiště Praha. ČSSD i KSČM to okamžitě označily za pokračování obstrukcí, občanští demokraté hovoří o "nutném prostoru pro diskusi".

Sněmovna projednávala návrh zákona, který by zakázal privatizaci ruzyňského letiště a který sněmovně vrátil prezident Václav Klaus.

Hlasování o vetu předcházela dlouhá debata. Poslanec za ODS Michal Doktor např. označil zákon za "zbytečný, nešikovný a velmi hloupý". Nakonec si ODS vyžádala dvouhodinovou přestávku na poradu klubu, čímž prakticky úterní schůzi o dvě hodiny zkrátila.

Sociální demokraté rivaly okamžitě obvinili z pokračujících obstrukcí. "ODS nemá jiné argumenty, než jednání protahovat," prohlásil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A připomenul dlouhé projevy poslanců za ODS.

Petr Tluchoř
Petr Tluchoř | Foto: Ludvík Hradilek

ODS: Jaké obstrukce? Jde o prostor na diskusi

ODS svému postupu neříká obstrukce. Její předseda Mirek Topolánek už dopoledne prohlásil, že současná sněmovna nemá legitimitu a že ODS sice nebude obstruovat, ale bude chtít "prostor na diskusi".

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř po přerušení schůze podotkl, že to je první dvouhodinová přestávka, kterou si vyžádali. Už odpoledne vetovala ODS spolu s klubem zelených dnešní projednávání komunistického návrhu na zrušení zdravotnických poplatků ve 2. čtení.

V kuloárech se přitom ještě odpoledne mluvilo o tom, že poslanci ČSSD naopak požádají, aby dnes mohla sněmovna jednat i po sedmé večer. ODS je ale nakonec se svým požadavkem předběhla.

ČSSD teď jako jedinou možnost vidí v prodloužení jednání sněmovny. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek upřesnil, že poslanci jeho strany zřejmě požádají předsedu sněmovny o svolání mimořádné schůze na příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy