Revoluce se nekoná, komunisty nadále povede Vojtěch Filip. Strana ho zvolila hned v prvním kole

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 14. 5. 2016 22:35
Předseda KSČM Vojtěch Filip získal mandát k dalším čtyřem letům vedení strany. Přes kritiku, která na sjezdu zazněla, dostal 203 hlasů delegátů pražského sjezdu z 353 platných. Jeho vyzyvatele, bývalého místopředsedu KSČM Josef Skálu, volilo 150 delegátů. Filip stojí v čele komunistů už 11 let a na sjezdu čelil kritice kvůli snaze o nekonfliktní politiku.
Vojtěch Filip
Vojtěch Filip | Foto: ČTK

Praha - KSČM povede další čtyři roky opět Vojtěch Filip. Delegáti sjezdu ho zvolili v prvním kole, získal 203 z 353 hlasů. Funkci prvního místopředsedy obhájil i dosavadní místopředseda KSČM Petr Šimůnek.

Na místa dalších dvou místopředsedů kandidovalo deset zájemců, delegáti z nich vybírali ve dvou pěticích podle zaměření jejich budoucí funkce. Nakonec funkci obhájil dosavadní místopředseda Jiří Dolejš se ziskem 187 hlasů. Josef Skála získal v druhé pětici 181 hlasů.

Podle části delegátů není KSČM dostatečně viditelná. Zazněla i slova o tom, že komunisté nikdy nebyli salonními politiky. Strana se přitom nyní soustředí jen na parlamentní politiku, je béčkem sociální demokracie.

"Komunistická strana bude nekompromisním kritikem současné vládní koalice, bude vždycky tou opozicí, která má reálné a realistické návrhy," řekl novinářům Filip. Průběh sjezdu podle něj ukáže, že KSČM je dobře připravena na nadcházející volby.

Na kritiku z řad delegátů uvedl, že chce víc spolupracovat s občanským sektorem, najít spojence mezi aktivisty. "Jsme připraveni vést velmi silnou neparlamentní politiku," uvedl. Je přesvědčen o tom, že směřování strany se po sjezdu zásadně nezmění.

Filipa vyzvali původně pražský zastupitel Ivan Hrůza a bývalý místopředseda ÚV KSČM Skála. V kandidátském projevu ale Hrůza oznámil, že nebude tříštit hlasy, proto podpoří druhého protikandidáta.

Večer delegáti vybrali další dva členy úzkého vedení. Rozhodli o tom, že i nadále v něm budou vedle předsedy a prvního místopředsedy pouze dva místopředsedové, nikoli tři.

 

Právě se děje

Další zprávy