Zeman zaštítil akci islamofobů v Senátu. Je to výjimka v záplavě propagandy, říká mluvčí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
19. 10. 2015 15:38
Blok Islám v ČR nechceme a senátor Jan Veleba chtěli na konci října v horní komoře Parlamentu uspořádat odborný seminář o imigraci. Na svou stranu získali i prezidenta Miloše Zemana, který akci udělil záštitu s tím, že jde o "výjimku z mainstreamové propagandy". Celá akce, které by se mělo zúčastnit až 150 lidí, však může ztroskotat na tom, že s akcí nevysloví souhlas Senát. Veleba totiž oficiálně požádal až minulý čtvrtek. Příslušná komise ale bude jednat až tento čtvrtek. Pozoruhodné je však i složení řečníků, kdy jde vesměs o odpůrce imigrace a islámu.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Economia

Praha - Za necelé dva týdny má v jednacím sále Senátu proběhnout "prestižní akce se záštitou prezidenta republiky" nazvaná Evropa, imigrace a islám. Punc pozvánce, kterou minulou středu zveřejnila iniciativa Islám v ČR nechceme (IVČRN), dodává i logo horní komory Parlamentu.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček deníku Aktuálně.cz potvrdil, že Miloš Zeman akci skutečně záštitu udělil. "Konference je výjimkou v záplavě mainstreamové propagandy, které musí čelit nejenom česká, ale celá evropská veřejnost," vysvětlil vzápětí, proč hlava státu akci podpořila.

Nedá se přitom očekávat příliš plastická debata. Mezi avizovanými hosty jsou kromě předsedy hnutí Úsvit Miroslava Lidinského například zástupkyně Bloku proti islámu, sociolog Petr Hampl, který už dříve označil mluvčího iniciativy IVČRN Martina Konvičku za jednoho z přijatelných lídrů opozice, nebo vysokoškolský učitel a odpůrce islámu Václav Janoušek.

A témata jednotlivých přednášek? Podle programu, který hnutí IVČRN zveřejnilo na svých stránkách, to bude například Džihád imigrací, Strategie obrany proti politickému islámu, Imigrace jako jeden z projevů krize EU nebo Politická korektnost jako zdroj rezignace na obranu evropských hodnot.

Potíž je ovšem v tom, že ve Valdštejnském paláci až do konce minulého týdne o chystaném panelu nevěděli vůbec nic. Akce v hlavním sále mohou pořádat jen orgány horní komory - tedy výbory, komise nebo kluby -, oficiální žádost klubu SPO, KSČM a Severočech ale do kanceláře Senátu přišla až minulý čtvrtek. A to dokonce až poté, co se kancelář horní komory začala pídit, proč si senátor Jan Veleba předrezervoval na 27. října jednací sál. Samotnému uspořádání konference totiž předchází poměrně složité kolečko.

Nestandardní a z bezpečnostního hlediska nepřijatelné

"Musí se na to vybavit spis, je to poměrně administrativně složitá záležitost. Je to tudíž velmi natěsno, ve smyslu zvaní lidí, potvrzování účastí, zajištění bezpečnosti, ale i například občerstvení," vysvětlila tisková tajemnice Senátu Eva Davidová, co všechno musí úředníci vybavit. Běžně vyřízení takto velkých akcí podle mluvčí trvá měsíc až dva.

Nic z toho se nicméně nemůže stát předtím, než s akcí vydá souhlas Komise pro práci Kanceláře Senátu. Ta se ale sejde až ve čtvrtek, jen dva pracovní dny před samotným seminářem. Toho by se měli zúčastnit například předseda hnutí Úsvit Miroslav Lidinský nebo zástupkyně z Bloku proti islámu.

"Hlavní podmínkou je písemná žádost. Když něco takového chci uspořádat, tak musím říct, jací lidé tam budou, jaký okruh lidí má být pozván a tak dále. A v době, kdy mně volali, pravidla splněna nebyla, a proto jsem řekla, že podám návrh na zamítnutí," prohlásila předsedkyně komise Božena Sekaninová (ČSSD) s tím, že podklady doposud nedostala.

Kromě formálních náležitostí ale budou senátoři posuzovat i téma konference a odbornost diskutujících. V neposlední řadě pak budou senátoři zvažovat, zda je možné akci organizačně zvládnout. "Všichni mají stejné podmínky a my si nemůžeme dovolit žádné fiasko. Je to narychlo, je to absolutně nestandardní a z bezpečnostního hlediska naprosto neakceptovatelné," říká senátorka.

Sám Veleba nezvedal telefon a na dotazy přes SMS nereagoval.

 

Právě se děje

Další zprávy