Komárka potopili kolegové. Na grilování Rady ČT nedorazili

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
24. 6. 2015 19:12
Z narychlo svolaného jednání volebního výboru, který měl řešit dvoumilionovou odměnu pro generálního ředitele ČT, se stal "neformální seminář".
Foto: DVTV

Praha – Tepání členů Rady ČT kvůli více než dvoumilionovému bonusu pro ředitele veřejnoprávní televize se ve středu změnilo v blamáž. Už jen proto, že poslanci byli na své vlastní půdě v citelném oslabení. Kromě předsedy volebního výboru Martina Komárka (ANO) dorazili jen tři jeho kolegové. Proti nim sedělo sedm členů orgánu, který má na fungování České televize dohlížet.

Komárka podpořili jen Pavla Golasowská (KDU-ČSL), Vladimír Koníček (KSČM) a Stanislav Berkovec (ANO). Ostatní členové nedorazili třeba kvůli tomu, že se termín narychlo svolaného jednání křížil s jinými výbory. Nebo Jan Chvojka (ČSSD) nepřišel kvůli tomu, že Komárkovo počínání označil za populismus.

Tak jako tak, výbor kvůli absencím nebyl usnášeníschopný. Komárek proto musel požádat předsedu Rady ČT Jana Bednáře, zda souhlasí s tím, aby se z jednání stal "neformální seminář". V opačném případě by se muselo shromáždění rozpustit.

Komárek Radu předvolal kvůli výroční odměně pro generálního ředitele Petra Dvořáka. "Po přečtení zprávy o činnosti ČT jsem dospěl k názoru, že Rada nemůže udělit odměny v plné výši, protože neví, jak ČT hospodaří," zdůvodnil poslanec.

Vadilo mu hlavně to, že ani jedna z kontrol nařízených Radou se netýkala peněz vyplácených soukromým produkcím. "Pokud se nemýlím, jde o dvě miliardy korun ročně," podotkl Komárek s tím, že jde téměř o třetinu rozpočtu ČT. Sám by z toho prý byl "mírně nervózní".

Víme o každé třetině, brání se radní

Členové rady mu nicméně oponovali. "My víme, co se děje s každou třetinou rozpočtu ČT. Druhá věc je, že s některými informacemi nemůžeme jít na veřejné jednání volebního výboru. Nevidím důvod, proč bychom se zajímali jen o jednu třetinu rozpočtu, nás zajímají tři třetiny," podotkl například místopředseda Rady Richard Hindls.

Bednář připomněl, že bonus se udílí na základě jasně stanovených kritérií – zejména těch, která se týkají hospodaření. "Pokud většina členů Rady ČT odsouhlasila bonus panu generálnímu řediteli, je přesvědčena o tom, že hospodaření je v pořádku," podotkl suše.

Komárek nicméně s odpověďmi očividně spokojený nebyl, když několikrát zopakoval, že podle jeho názoru Rada nemohla kvalifikovaně o bonusu rozhodnout. "Využiji tuto zkušenost při jednání s ministerstvem kultury o změně zákona o ČT, aby se pravomoci Rady ČT rozšířily," prohlásil.

Podle něj by měli mít radní možnost vidět veškeré smlouvy, které ČT uzavírá, včetně těch s umělci. Podle někdejšího předsedy Rady Jaroslava Dědiče ale členové nemají takové vědomosti, aby byli schopni posoudit, jestli jsou například honoráře vyplácené hercům příliš vysoké.

Dědiče podpořil i jeho kolega Michal Jankovec. Analýza, kterou si Rada nechala v minulosti vypracovat, totiž ukázala, že není možné zveřejňovat podrobné rozpočty pořadů a odměny herců nebo štábů.

Dvořákovi nárok na výroční odměnu vzniká automaticky ze smlouvy. Lišit se může pouze svou výší, o níž rozhoduje právě Rada. Kromě hospodaření radní zohledňují i celkovou úroveň vysílání a "manažerské výsledky" - pod tímto se skrývá například komunikace s Radou a veřejností nebo restrukturalizace televize.

Členové přesně před týdnem jasnou většinou rozhodli, že Dvořák všechna kritéria splnil, má proto nárok na 2,3 milionu navíc k platu. Komárek hned druhý den zareagoval svoláním výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy