Komárek chce řešit, zač Dvořák dostal od ČT odměnu 2 miliony

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
23. 6. 2015 20:00
Volební výbor žádá od členů Rady ČT vysvětlení, proč schválila šéfovi ČT Petru Dvořákovi více než dvoumilionový roční bonus.
Martin Komárek pozval Radu ČT, aby vysvětlila důvody udělení dvoumilionové odměny řediteli ČT Petru Dvořákovi
Martin Komárek pozval Radu ČT, aby vysvětlila důvody udělení dvoumilionové odměny řediteli ČT Petru Dvořákovi | Foto: DVTV

Praha - Generální ředitel České televize Petr Dvořák bude od středy na Valném shromáždění Evropské vysílací unie hostit bezmála dvě stovky představitelů veřejnoprávních médií z celé Evropy.

Během mezinárodního setkání se přitom na jiném místě v Praze budou řešit Dvořákovy peníze - tedy přesněji jeho roční více než dvoumilionová odměna, kterou mu minulý týden přiklepla Rada ČT.

Předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek chce členy rady za toto rozhodnutí pogrilovat.

"Nabyl jsem nezvratného dojmu, že odměna nebyla udělena správně," zdůvodnil Komárek, proč na středu výbor svolal. Podle něj totiž Rada neprovedla kontrolu hospodaření s financemi, z nichž veřejnoprávní televize platí soukromým produkcím. To podle poslance hnutí ANO mohou být až dvě miliardy korun.

Kromě dvoumilionového bonusu se ale Komárek chce ptát i na další věci. "Jaké jiné benefity má generální ředitel nebo z čeho a proč si ČT platí lobbisty, kteří prosazují její zájmy ve Sněmovně. Podle mě by veřejnoprávní televize měla mít sama dostatečnou váhu na to, aby to zvládla sama," dodal Komárek.

Členové Rady dorazí, poslanci možná ne

Na slyšení by se měla podle předsedy Rady ČT Jana Bednáře dostavit velká část členů rady. "Můj názor je, že pravděpodobně nemá (Komárek) dostatek informací. Protože my máme k dispozici velké množství podkladů, které nám dávají dost informací o tom, jak Česká televize hospodaří," reagoval Bednář na Komárkova slova.

Nárok na odměnu prý Dvořákovi vzniká automaticky po splnění kritérií, která loni naplnil. "Samozřejmě to můžeme vysvětlovat do všech potřebných podrobností. Jsme na to připraveni," nemá obavy Bednář.

Na doplňující dotazy ale Komárek s největší pravděpodobností odpověď ve středu nedostane. Členové Rady totiž dostali pozvánku pouze k vysvětlení okolností udělení odměny.

"Co se týče toho, že televize najímá lobbisty… To jsou, pokud vím, jen fámy, nic takového se neděje. Vznikly ale nejspíš tak, že ČT v rámci marketingu si dříve najímala firmy, které jí zajišťovaly výzkum připravované legislativy," odtušil Bednář.

Na jednání naopak dost možná nedorazí řada poslanců. "Pana Komárka v těchto populistických aktivitách podporovat nebudu," řekl Aktuálně.cz Jan Chvojka (ČSSD). Nezúčastní se ani jeho straničtí kolegové Vítězslav Jandák a Jan Birke.

"Pan předseda výbor svolává trochu chaoticky. Spousta poslanců má program, protože není Sněmovna. Je otázkou, jestli budou vůbec usnášeníschopní. Přijde mi to trochu nekorektní, protože jednání výboru by mělo mít nějaký rytmus," vytkl Komárkovi Jandák, který výbor dříve sám vedl.

Kvůli nabitému programu nepřijde ani poslanec TOP 09 Zdeněk Bezecný. Komárek totiž svolal jednání minulý čtvrtek, jeho kolegové navíc nedostali žádné podklady k jednání. "Vůbec nevím, k čemu se máme usnášet," podotkl například komunistický zákonodárce Vladimír Koníček.

Usnesení nebude mít právní váhu

Komárek uznává, že i když se sejde dostatečný počet členů výboru, případné usnesení bude bezzubé. "Právní váhu by nemělo, ale předpokládám, že by vyvolalo nějakou odezvu," myslí si.

Dvořákovu odměnu schválila Rada ČT před týdnem. Pro plnou výši bylo 10 ze 14 členů. Dva radní se zdrželi, dva podpořili návrh, aby Dvořák dostal odměnu ve výši 90 procent.

"Ne všechny zprávy, které dostáváme, jsou dostatečně kvalitní. Některé dotazy ze strany členů Rady ČT nebyly zodpovězeny. Komunikace s veřejností není zcela ideální. V podkladech pro Radu ČT dokonce tento bod není uveden," řekl například Michael Hauser, který byl proti plné výši bonusu.

 

Právě se děje

Další zprávy