Koalice slábne. Klub ODS opustil první poslanec

15. 9. 2008 17:28
Ranince naštval postoj ke kauze Morava
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanecký klub ODS přišel o jednoho ze svých jednaosmdesáti členů.

Opustil ho Juraj Raninec, jeden ze zákonodárců, kteří kritizovali vedení strany a kteří v posledních měsících často hlasovali jinak než zbývající část koalice.

"Hlavním důvodem, proč své členství ukončuji, je můj zásadní nesouhlas s tím, jak se vedení poslaneckého klubu a většina jeho členů snaží vyrovnat s tzv. kauzou poslance Moravy," stojí v dopise, který Raninec adresoval šéfovi poslaneckého klubu Petru Tluchořovi.

Juraj Raninec (ODS)
Juraj Raninec (ODS) | Foto: Osobní stránky
Přečtěte si:
Rezignační dopis Juraje Ranince

Osobně se podle informací Aktuálně.cz dosud nesešli, ale celý obsah dopisu společně probrali telefonicky. Schůzka je čeká během zítřejšího dne.

Raninec odchodem reagoval na nedávnou kauzu poslance ODS Jana Moravy, který na své politické oponenty sháněl kompromitující materiály.

Vše o kauze Vyděrač: Tlustému a Moravovi hrozí vyhazov z ODS

Devětadvacetiletý zákonodárce už svůj mandát složil, rebel Vlastimil Tlustý, který se nechal dobrovolně nafotit na kompromitující snímky, odejít odmítá.

"Jsem přesvědčený o tom, že tato kauza svojí závažností útočí přímo na základy demokratického právního státu a pokud nebude důsledně objasněna, nelze očekávat, že se v budoucnosti něco podobného nebude opakovat," dodal Raninec.

Tluchoře nicméně ubezpečil, že i nadále bude ve sněmovně prosazovat volební program občanských demokratů.

Raninec patří do poslanecké frakce kritiků, která se utvořila právě kolem exministra financí Tlustého.

Čtete více: Vzpurní poslanci ODS: Nejsme rebelové bez příčiny

Vedení klubu: otázka je, co bude dál

Petr Tluchoř zatím na zprávu o Ranincově odchodu nereagoval. Má nedostupný telefon.

Prvního místopředsedu klubu Jana Bürgermeistera popudilo, že se zprávu dověděl od novinářů a ne od samotného poslance.

Foto: Ondřej Besperát
PROFIL: Kdo je odcházející rebel Juraj Raninec?

"Teď je otázka, co bude dál. Nepodezírám pana Ranince z toho, že by přestupoval do ČSSD. Nejde ani tak o to, jestli sedí v klubu či ne, ale o to, zda je dál ochoten podporovat koaliční projekt a jeho priority," uvedl Bürgermeister.

Bürgermeister nevyloučil, že se tento týden sejde vedení klubu a bude jeho odchod řešit. "Spíš k tomu zaujmeme nějaké stanovisko. Pan poslanec nás postavil před hotovou věc, se kterou už stejně nic neuděláme," dodal.

Schwippel zatím zůstává

Odchodem minulý týden pohrozil také Ranincův kolega, stranický rebel Jan Schwippel. "Své rozhodnutí o dalším setrvání v klubu ODS oznámí nejpozději do 23. září," řekl Aktuálně.cz. 

Schwippel i Raninec minulý týden Aktuálně.cz řekli, že také zvažují svůj postoj k případnému hlasování o nedůvěře vládě. To chce vyvolat ČSSD. Rebelové pohrozili, že budou hlasovat proti Topolánkově kabinetu.

"Kauza by mohla vážným způsobem ohrozit bezpečnostní zájmy republiky, pokud se úniky potvrdí. Pokud se to zamete pod koberec, bude to mít vliv na mé rozhodování v případě hlasování o nedůvěře vládě," uvedl Raninec.

Čtěte více: Aféra Vyděrač: Rebelové z ODS pohrozili pádem vlády

Minulý týden se sešel klub ODS a probíral situaci kolem "Kauzy Morava". Rebelové požadovali odchod Petra Tluchoře z pozice šéfa klubu.

Poslanci se ale na výjimky shodli v tom, že o tomto návrhu hlasovat nechtějí. Tluchoř proto ve vedení klubu setrvává dál.

Čtěte více: Poslanci ODS podrželi Tluchoře. Tlustý má odejít

 

Právě se děje

Další zprávy