Klaus se sešel s Vondrou, jako ministra ho ocenil

ČTK ČTK
29. 11. 2012 11:02
Podle Klause byl Vondra jedním z nejvýraznějších ministrů obrany, které jsme měli
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Končící ministr Alexandr Vondra (ODS) byl podle prezidenta Václava Klause výrazným ministrem obrany, lepším, než byli někteří předchozí.

Hlava státu to uvedla na začátku své čtvrteční schůzky s Vondrou, který vládu opustí k 7. prosinci.

Jeho rozhodnutí skončit prý Klause překvapilo. Vondra prohlásil, že prezidentovi přišel poděkovat za podporu, kterou mu v jeho práci jako vrchní velitel ozbrojených sil poskytoval.

"Já jsem byl tím rozhodnutím poněkud překvapen. Já pana ministra považoval za jednoho z výraznějších ministrů obrany, které jsme měli," poznamenal Klaus.

Oba politici spolu hovořili zhruba 45 minut. Podle Vondry byla tématem schůzky například situace v ODS, jejímž byl Klaus dlouhou dobu předsedou. Hovořili také o dění na domácí i evropské politické scéně. "O obraně taky, ale byl to přátelský rozhovor," dodal Vondra.

Ministr ve středu oznámil, že ve vládě končí. Důvodem je podle něj ztráta důvěry voličů, která se projevila jeho prohrou v říjnových senátních volbách. Ministra však už delší dobu poškozoval případ předražených zakázek pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU.

Média již spekulují, kam by mohly vést Vondrovy příští kroky. Objevila se například informace, že by mohl zamířit do vedení Severoatlantické aliance. Vondra byl nicméně k možnosti stanout v čele NATO zdrženlivý.

Projděte si pestré životní peripetie Alexandra Vondry

"Já si umím představit, jaké jsou možnosti ČR vybojovat nějaké pozice na té úplně top úrovni a jsem v tomhletom realista. Čili zchlaďme hlavy," řekl novinářům. "Rozhodně o ničem takovém neuvažuji," dodal.

Vondra ve čtvrtek nesdělil, kdo by se měl stát jeho náhradníkem v čele resortu. "Ministr nerozhoduje o svém nástupci, to je zodpovědnost předsedy vlády a já mu rozhodně nebudu tu situaci ztěžovat a komplikovat tím, že bych přes média posílal nějaká doporučení," řekl Vondra.

Ministr se v pátek zúčastní jednání sněmovního výboru pro obranu. V pondělí pak půjde na zasedání bezpečnostní rady státu, která se bude zabývat budoucností stíhacího letectva.

Vondra na radu přinese také nové koncepce aktivních záloh a mobilizace. Pondělního jednání bezpečností rady státu se zúčastní i prezident Klaus. Vondra ve funkci ministra obrany skončí příští pátek.

Vondrovo vedení obrany Klaus schvaloval

Není pravidlem, aby si Klaus odcházející ministry na Hrad zval. V minulosti před koncem vládního angažmá přijal například ministra školství Josefa Dobeše (VV), jehož práci dlouhodobě chválil.

Klaus je jako hlava státu vrchním velitelem armády, a s Vondrou se tak setkával i na řadě vojenských akcí. Ministrův způsob vedení obrany Klaus vesměs schvaloval.

Někdejší chartista Vondra, který na začátku své politické kariéry působil jako poradce Václava Havla, ale nikdy nepatřil mezi Klausovy politické oblíbence. Střetávali se i v době, kdy Vondra jako vicepremiér pro evropské záležitosti spoluutvářel evropskou politiku vlády Mirka Topolánka (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy