Klaus: Šance na dohodu je malá. Volby budou až v květnu

Kateřina Eliášová
17. 9. 2009 15:20
Rozhádaní politici se teď zaměří na rozpočet
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předčasné volby v Česku už zřejmě nebudou. Prezident Václav Klaus dnes po schůzce s předsedou ODS Mirkem Topolánkem prohlásil, že šance shody politiků nad termínem voleb je jen velmi nízká.

Ještě ve středu dopoledne Klaus po schůzce s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem uvedl, že se pokusí hledat možnosti, jak vyvolat volby "v jakémkoli časném termínu".

"Můj závěr po schůzkách s předsedy stran je, že nějaká shoda mezi těmito stranami na to, jak vyřešit situaci po rozhodnutí ústavního soudu, je velmi nízká. Díky tomu považuji za stejně velmi nízkou možnost, že by bylo možné zrealizovat předčasné volby. Proto mám pocit, že všechno směřuje k tomu, že k volbám dojde na jaře, de facto v termínu řádných voleb," uvedl prezident ve čtvrtek dopoledne.

Nejdřív rozpočet, pak volby

Politici se shodují teď pouze na jedné věci: všichni se upnuli na co nejrychlejší schválení rozpočtu s co nejmenším deficitem.

"ODS pokládá pro tento okamžik debatu o dalších předčasných volbách za druhořadou. Na prvním místě teď musí stát vážná debata o rozpočtu a nezbytných legislativních opatřeních.," uvedl večer po jednání výkonné rady předseda ODS Mirek Topolánek.

A podobně to vidí i Jiří Paroubek. "Politici by se teď měli věnovat spíše rozpočtu, než důmyslnému hledání termínu předčasných voleb," řekl po středeční schůzce s prezidentem Klausem.

Obě strany však ještě zcela myšlenku předčasných voleb neopustili. "Úplně jsme tu možnost nezavrhli. Pokud to půjde ústavně čistou cestou, ještě tady nějaká šance, byť minimální, je. ODS je připravena na volby jak v řádném, tak i dřívějším termínu," potvrdil Aktuálně.cz poslanec a člen výkonné rady ODS Walter Bartoš.

"Pokud předčasné volby, tak jen za zcela jasných, průzračných okolností a pevném termínu," upřesnil podmínky Paroubek.

Záleží i na vládě

Jestli budou volby až v květnu, záleží také na tom, zda do té doby vydrží vláda Jana Fischera. Premiér chce od politiků jasný mandát, že má se svým kabinetem setrvat až do řádného termínu, ne pouze do října, kdy se měly volby konat původně.

Dvě největší strany se ale liší v tom, jak by mělo ono potvrzení mandátu proběhnout. Zatímco ČSSD razí spíše variantu, že by se strany pouze dohodly na tom, že má Fischerova vláda pokračovat, ODS chce nechat kabinet otestovat hlasováním o důvěře.

"ODS pokládá za nutné, aby hlasování o Janotově balíčku bylo spojeno s vyslovením důvěry Fischerově vládě. Jsme přesvědčeni, že potřebuje jasně určit nový prodloužený mandát. Nechceme samostatné hlasování o důvěře. Za účelné pokládáme právě spojení s programovým určením či rámcem. Tím balíček nezbytných legislativních kroků jistě je," usneslo se nejvyšší vedení ODS.

Balíček budou poslanci projednávat příští týden, a to v režimu legislativní nouze. Spojit jeho projednávání s důvěrou tak ale nebude možné.

 

Právě se děje

Další zprávy